BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány esti üzenete: "Elkövettem egy hibát, megtanultam a leckét"

"Három éve elkövettem egy súlyos hibát, nem álltam ki önök elé, hogy elmondjam, nem mehetnek úgy a dolgok, mint korábban" - kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az este a közszolgálati és a kereskedelmi tévécsatornákon, a lakosságnak szánt, felvételről sugárzott televíziós üzenetében. Ezután ismertette az adó- és a nyugdíjrendszer, valamint a gazdaság átalakításának főbb pilléreit.

Egyre többen érzik saját bőrükön a világválságot, a magyarok is veszélyben vannak - kezdte beszédét a miniszterelnök este, a közszolgálati, illetve a kereskedelmi csatornákon. (Videó)

"Három éve elkövettem egy súlyos hibát, nem álltam ki önök elé, hogy elmondjam, nem mehetnek úgy a dolgok, mint korábban. Megtanultam a leckét. Az én dolgom most az, hogy megmondjam milyen helyzetben vagyunk most, és mit fogunk csinálni" - mondta Gyurcsány.

Ezután a miniszterelnök ismertette azon terveit, hogy mit akar kormányfőként tenni a váláság enyhítésére.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, bátorítani kívánják az embereket, hogy ne ijedjenek meg, ne próbáljanak elbújni, elmenekülni a gondok elől, mert a válság úgyis utolér mindenkit. A kérdés csak az, hogy reményvesztett, vagy tettre kész embereket talál - hangoztatta.

Úgy látja, ha a válsággal szemben győzni akar az ország, akkor sok dolgot kell megváltoztatni, amelyekről részletesen beszélt hétfőn délelőtt a parlamentben.

A kormányfő arról is beszélt: terveik szerint csökkentik a keresetek, a jövedelmek adóját, a kieső adóbevételt pedig az áfa 3 százalékpontos emeléséből pótolják. Hozzátette: lassan, fokozatosan bevezetik a vagyonadót, vigyázva arra, hogy ez igazi terhet csak a nagy vagyonnal rendelkezőknek, a jövedelmüket eddig eltitkolóknak jelentsen.

Kitért arra: úgy alakítanák át a szociális- és foglalkoztatási rendszert, hogy akinek csak lehet, inkább munkát adjanak, ne pedig segélyt, és az eddig mindenkinek egyformán járó juttatásokból kevesebbet kapjanak a nagyobb jövedelemmel rendelkezők.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a válság nehéz helyzetbe hozta a nyugdíjrendszert, amely összeomolhat, ha nem változtatnak rajta. Ezért - mint mondta - azt javasolja -, ezt úgy alakítsák át, hogy megvédje a mostani nyugdíjak biztonságát, és garantálja, hogy a később nyugdíjba vonulók juttatását is biztonsággal ki lehessen fizetni.

Az átalakítással járó szükséges intézkedések közé sorolta, hogy 2016-tól fokozatosan, kilenc év alatt 65 évre emelkedne a nyugdíjkorhatár.

A kormányfő hangsúlyozta: a válság megfékezése nem egyszerű feladat, de a kormány tudja, mit kell tennie, és teszi is a dolgát. "Határozottan és keményen" - mondta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.