BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány interjú: "lépéseket kell tennünk"

Magyarország azt szeretné, ha az Európai Unió egy 180 milliárd eurós alapot hozna létre a kelet-európai bankok és vállalatok támogatására, hogy ezzel ellensúlyozni lehessen a nemzetközi pénzügyi válság hatásait -jelentette a Bloomberg hírügynökség.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hírügynökségnek adott interjújában kifejtette, hogy az "Európai Stabilizációs és Integrációs Program" rövid távra biztosítana forrásokat a kormányzatok számára, tartalmazná a magánszektor adósságainak átalakítását, a bankok feltőkésítését és a vállalatok likviditásának javítását. Mint a miniszterelnök megjegyezte: a tervet az e hét végi uniós csúcstalálkozón fogja ismertetni.

"Csökkentenünk kell a régió kockázatait, és ez pusztán csak szavakkal nem megy"- jegyezte meg, hozzátéve, hogy a Európai Uniónak vezető szerepet kell betöltenie a stabilizálásban. Szerinte a csomag révén minden bizonnyal féket lehet vetni a nemzeti valuták leértékelődésének, amely jelenleg a régió legnagyobb kockázati tényezője.

A magyar kormányfő elképzelései szerint a program az uniós tag Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Románia, két nem uniós tag, Horvátország és Ukrajna, valamint két eurózónabeli tagállam, Szlovákia és Szlovénia bankjait és vállalatait lenne hivatva segíteni. "Mivel a világ ezt térséget egy egységként kezeli, a térségnek szánt programra is egységként van szükségünk" - tette hozzá. 

"Míg a terv keretet biztosítana a régió számára, minden országnak különböző intézkedésekre van szüksége" - mondta Gyurcsány, hozzátéve, hogy Magyarország már elkezdte gazdasága generáljavítását és nincs szüksége rövid távú finanszírozásra, leginkább a növekedésösztönzés elősegítéséből húzna hasznot.

A terv részeként az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap 40 és 60 milliárd euró közötti likviditást biztosítana a jövő évre a kormányoknak hitelvonalak és devizacserék révén.

A kormányfő szavai szerint Magyarország nem támaszkodna a tervnek erre a részére, miután a magyar kormány már 20 milliárd eurós hitelt biztosított az IMF-től az EU-tól és a Világbanktól tavaly. Gyurcsány szerint ez elég stabilitást ad Magyarországnak.

"Magyarország jól teljesít. Mivel helyzete stabil, lépéseket kell tennünk, hogy hasonló eszközöket tegyünk hozzáférhetővé a régióban más országok számára is " - jelentette ki.

Mint elmondta, a finanszírozásból és garanciavállalásból 90 milliárd euró - főként a Világbanktól - segítené az exportőröket és kisebb cégeket. A terv egyúttal ösztönözné a nyugat-európai bankokat is, hogy hitelvonalakat hozzanak létre térségbeli egységeik számára, a gazdasági növekedés ösztönzésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.