BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már csak 3 százalék buktatná meg a kormányt

A Forsense ez év elején is megkérdezte országos felmérésében az embereket, hogy véleményük szerint milyen kihívásokkal kell szembenéznie az elkövetkezendő évben az országnak és a családoknak.

A vizsgálatból kiderül, hogy az emberek számára a gazdasági válság és következményeinek kezelése, a gazdaság rendbetétele számít a legnagyobb kihívásnak, az egy évvel korábban említett problémák többsége pedig a háttérbe szorul emiatt. A januárban készített 1000 fős telefonos adatfelvétel alapján az emberek a gazdasági válságot tekintik mind az ország, mind saját maguk legnagyobb kihívásnak a 2009-es évben - írja elemzésében a Forsense.

Az országra váró próbatételek közül, a gazdaság rendbetételét 39 százalék, a gazdasági válság problémáját 22 százalék említette, tehát közvetlenül a válsággal kapcsolatos említések aránya meghaladta a 60 százalékot. Az egzisztenciális ellehetetlenülés félelmét mutatja az is, hogy 11-ről 27 százalékra emelkedett azok aránya, akik a munkanélküliség kezelését tartják a legfontosabbnak az egy évvel ezelőtti felvételünkhöz képest.

A válságtól való félelem több probléma háttérbeszorulását hozta magával. Többek között az emberek szociális helyzetének javítását, életszínvonalának emelését említők aránya 5 százalékkal (20-ról 15 százalékra) csökkent.

Az egy évvel korábbi adatfelvételünkhöz képest jelentősen csökkent a direkt politikai kihívások említése, mint a kormány megbuktatása (7-ről 3 százalékra), a kormányoldali törekvések és reformok (7-ről 1 százalékra), vagy a politikai konfliktusok enyhítése (10-ről 4 százalékra). Csak a direkt politikai kérdéseket figyelembe véve összességében 24-ről 8 százalékra csökkent a 2008-ashoz képest a politikai kihívások aránya.

Ha az összehasonlításba olyan közpolitikai kérdések, mint az egészségügy (22-ről 1 százalékra) és az oktatás (5-ről 1 százalékra) is bekerülnek - 2008 első hónapjaiban leginkább a népszavazás miatt voltak napirenden ezek a kérdések -, akkor a csökkenés több, mint 40 százalék (51 százalékról 10 százalékra).

A személyes kihívásokra is rányomta bélyegét a gazdasági világválság. A várható recesszió miatt sokkal többen féltik egzisztenciájukat, munkahelyüket, mint 2008 januárjában. Ezzel szemben más 2008-ban regisztrált személyes kihívások említése jelentős mértékben csökkent. Az egészség említése közel felére esett vissza. De visszaesett az iskola elvégzésének vagy nyelvvizsga megszerzésének említése is 4 százalékkal (9 százalék) és harmadára csökkent azok aránya, akiknek lakás vásárlása, vagy felújítása az elsődleges célja az évben (7-ről 2 százalékra).

A gazdaság rendbetételét, a válság kezelését elsősorban a magasabb társadalmi rétegek tagjai és a fiatalok tartják az ország előtt álló legnagyobb kihívásnak, míg a munkahelyek védelmét elsősorban az alacsony jövedelműek, az alacsonyabb iskolai végzettségűek, a kisvárosban, falun élők és a 35 év felettiek gondolják a legnagyobb feladatnak. Az életszínvonal emelésének igénye leginkább az alacsony jövedelműek és a legfeljebb nyolc osztályt végzettekben merül fel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.