BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

10 százalékra nőhet a munkanélküliség

Idén 9,5-10 százalékra nőhet a munkanélküliség a Kopint-Tárki előrejelzése szerint, a GDP pedig 4-5 százalékkal zsugorodhat. További költségvetési kiigazítást tartanak szükségesnek az intézet szakértői a hiánycél tartása érdekében.

A bizalomhiány megmutatkozik a konjunktúraindexekben, ezek trendje továbbra is lefelé tart ‑ mondta Nagy Katalin, a Kopint Konjunktúrakutatási Alapítvány igazgatója. Még mindig kérdéses, hogy jövőre megindul-e az amerikai gazdaság növekedése. A korábbi húzóországok, Kína, és Oroszország is lassultak, a világkereskedelem még a világgazdaságnál is jobban szűkül idén, akár 5-15 százalékos zsugorodás is elképzelhető. Egyetlen pozitívum, hogy az infláció alacsony szintre süllyedt, ami az olajár csökkenése miatt következett be.

A kelet-közép európai országok – bár gazdasági szempontból nem egy egységes térség – komoly lassulást szenvednek el – mondta Bartha Attila, a Kopint-Tárki kutatási igazgatója. Komoly előnyben vannak azok az országok, amelyek már bevezették az eurót, mert nem olyan sérülékeny a pénzpiacuk – fűzte hozzá a szakember. A balti országokban korábban túlfűtöttség volt, ezért automatikusan is bekövetkezett volna a lassulás, ezt azonban a globális folyamatok sokkal súlyosabbá tették, ugyanakkor egyik ország sem fog összeomlani, jövőre már szerény növekedés várható. A devizahitelezés elterjedtsége és az eladósodás mértéke is magyarázza a sérülékenységbeli különbségeket.

A februári előrejelzéshez képest az azóta napvilágra került német prognózisok miatt jelentősen rontotta a magyar gazdaság növekedési előrejelzését a Kopint-Tárki. Továbbra is elképzelhetetlennek tartja ugyanakkor Palócz Éva, az intézet igazgatója, hogy 7-8-10 százalékos visszaesés következzen be. Az intézet 4-5 százalékos GDP-zsugorodással számol idénre, jövőre pedig enyhe, 0,5 százalékot jósolnak.

A magánfogyasztás visszaesését 5 százalék körülire teszi az intézet, ami nagyjából egybevág a piaci elemzők várakozásaival. Ezt is meghaladhatja a beruházások viszaesése. Az export és az import visszaesése egyszerre következik be, de utóbbi némileg nagyobb mértékben, így a nettó export enyhe növekedése valószínű. A munkanélküliség 9,5-10 százalékra elemkedhet idén, és ez még 2010-ben is fennmaradhat. Aggasztónak nevezte Palócz Éva az első két havi költségvetési alakulást, és az eddig bejelentett átalakítások sem tűnnek elégségesnek szerinte a hiánycél tartására. További akár 100 milliárd forintnyi kiigazítást tart szükségesnek a szakértő az idei évben, ennek megvalósulásával számol az intézet. 2010-re arra számítanak, hogy nem fog olyan felelőtlenséget elkövetni az új kormány, hogy 3 százalék fölé kerüljön a hiány.

Az infláció 3,5-4 százalékos lehet idén, amiben főként a júliusra tervezett áfaemelés játszik szerepet. A pénzpiacok terén nem tapasztalható javulás, az állampapírhozamok 13 százalék körülire emelkedtek, a külföldiek folyamatosan vonják ki innen a pénzt. A piac továbbra is kiszáradt állapotban van, az ÁKK aukciós próbálkozásai kudarcot vallottak. Itt enyhülést hozhat, hogy a magánmegtakarítások növekedése valószínű.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.