BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ENSZ: Azonnali cselekvés kell vagy tömeges lesz a szegénység

Évekig elhúzódhat a tömeges munkanélküliség és szegénység állapota, ha rövid időn belül nem állnak elő egy globálisan koordinált munkahelymentő csomaggal a világ vezetői – mutat rá az ENSZ munkaügyi szervezetének (ILO) tegnap közzétett jelentése, főleg a jövő heti G20-csúcs résztvevőinek címezve a figyelmeztetést.

Az ILO számításai szerint az idén és jövőre összesen 90 millió új álláskereső jelenik meg a globális munkapiacon, míg a munkanélküliek tábora további 38 millióval gyarapodhat 2009 végére a tavalyi 193 millió fős szinthez képest, és a világ dolgozó népességének közel felénél süllyedhet a napi kétdolláros szegénységi küszöb alá a jövedelem.

Az elkövetkező három-hat hónap perdöntő lehet a világ foglalkoztatási helyzetének alakulásában – prognosztizálják az ILO szakemberei. E szerint akkor van esély arra, hogy a legkorábban 2010 elejére várt pozitív konjunkturális fordulattal együtt a munkapiaci helyzet is javulásnak induljon, ha az elkövetkező három hónapban sikerül kidolgozni egy globális foglalkoztatási válságstratégiát.

Azonban ha a mostantól számított hat hónapban késlekednek a fellépéssel, még a gazdasági helyzet 2010-es javulása esetén is leghamarabb 2011-ben lesz érzékelhető pozitív elmozdulás a munkapiacon.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.