BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína kész kisegíteni az IMF-et, de cserébe kér valamit...

Wang Qishan, a Nemzetközi Valutalap (IMF) elnökhelyettese a Timesban megjelenő cikkében úgy fogalmazott: Kína kész arra, hogy "képességeinek megfelelően" segítse a szervezetet a további források megtalálásában.

Mint mondta, Kína aktív szerepet kíván játszani az új források előteremtésében. Az IMF elnökhelyettese erről a G20 találkozó előtt írt a Timesban, leszögezve, hogy "a nemzetközi közösség elkötelezett a közös cselekvésre a nehézségek idején" – idézi a BBC.

Wang ugyanakkor hozzátette, hogy országa "képességeihez mérten" nyújt segítséget. Emellett az alelnök azt is leszögezte, hogy az adott állam hozzájárulását az egy főre jutó GDP alapján kell meghatározni, nem az ország valuta tartalékainak arányában. (Kína rendelkezik a világ legnagyobb valuta tartalékával). Az IMF illetékese a kötvényvásárlást megfelelő eszköznek tartja a támogatáshoz és felkéri a Valutaalapot döntéshozatali rendszerének megreformálására.

Jelenleg az EU és az Egyesült Államok dominálja a Valutaalapot, Peking korábban már jelezte: a döntéshozatali mechanizmus megváltoztatását a további segítség feltételének tartja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.