BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Negatív rekordot döntött, de a térségben még mindig erős a lengyel növekedés

Négy év óta a legalacsonyabb – 2,9 százalékos, éves rátán számolt – ütemben növekedett a lengyel gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben. A lassulás szembetűnő, mert az előző három hónapra még 4,8 százalékos expanziót mutattak ki az ottani statisztikusok.

Az adatokat kommentálva a Bloomberg idézi a Bank BPH vezető közgazdászát, aki arra számít, hogy a lassulás folytatódni fog. A közvetlen és elsődleges okot a hírügynökség abban látja, hogy erőteljesen megcsappant a kontinens nyugati felén a kereslet az új uniós tagállamok termékei iránt.

A lengyel növekedési adatban ennek hatása úgy jelentkezett, hogy megtorpant a beruházási tevékenység. Az országban tevékenykedő cégek – a bankoktól a fürdőszoba-felszerelési kellékeket gyártó vállalatokig – egybehangzóan csökkenő profitokról számolnak be.

Az értékelésében a Bloomberg megállapítja, hogy a térség normáihoz képest a lengyel gazdaság még mindig erősnek mondható, amiben szerepet játszik reálbér folytatódó növekedése.

Mint a hírügynökség fogalmaz, az eredmény a „posztkommunista” környezet teljesítményével szemben mondható jónak, összevetve például Magyarországgal, amely egy – az IMF által is támogatott – 20 milliárd eurós hitelcsomagon csüng.

A kormány és a jegybank számára az okoz dilemmát, hogy – tavaly július óta először – februárban ismét gyorsult az infláció, ráadásul meggyengült a zloty ami hátráltatja a kamatcsökkentést. A lengyel központi bank a két rossz között a drágulást tekinti kisebbnek, ezért a növekedés követelményei szerint alakítja a monetáris politikát. A kormány maga még az év első felében csatlakozni szeretne ahhoz a valutaárfolyam mechanizmushoz, amely elvezethet az euró 2012-es tervezett bevezetéséhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.