BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekord rekord hátán - A válság soha nem látott megnyilvánulásai

Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a soha nem látott rekordokról beszámoló híradások a gazdasági és pénzügyi válság kapcsán a világsajtóban. A Reuters összeállítása alapján az alábbiakban ezekből tallózunk.

Az amerikai történelem legnagyobb vállalati veszteségéről az AIG pénzügyi konglomerátum számolt be március 2-án. A különösen sok kockázatos és nehezen átlátható pénzügyi manőverben érintett óriáscég tavaly október és december között 61,7 milliárd dolláros veszteségről adott hírt – ennél nagyobb negyedéves veszteségről nincs korábbról adat.

A brit történelem legnagyobb vállalati veszteségét február 24-én a Royal Bank of Scotland volt kénytelen bejelenteni. Az előző években sokak szerint túlságosan sokat terjeszkedő bank 2008-ban 24,1 milliárd font veszteséget regisztrált.

Németországban az ipari termelés terén „sikerült” – ha nem is soha nem látott, de – 1945 óta abszolút rekordnak számító mélységet elérni. Decemberben a német ipar kibocsátása éves szinten 12 százalékkal zuhant.

Az ipari termelés visszaesésében decemberben azonban Észtországé lett az Európa-rekorder kétes dicsőségű hírneve. Az észt ipari termelés ebben a hónapban éves szinten 20,6 százalékkal zsugorodott – igaz, még ez az adat is eltörpül a Dél-Koreában regisztrált 26 százalék mellett.

Magyarországon decemberben még „csak” 19,6 százalékkal zsugorodott az ipari termelés, naptárhatástól megtisztítva azonban már 23,3 százalékos volt a visszaesés. A januári „nyers” adat 22,9 százalékos csökkenést mutatott, ez azonban a munkanapok számával korrigálva „csak” 21 százalékos esés. Természetesen ezek a számok is sokéves rekordnak felelnek meg itthon.

Az infláció terén is születtek rekordok az elmúlt hónapokban. Svédországban például 1950 óta a legnagyobb mértékű lassulást mérték a fogyasztói árindexben az egyik hónapról a másikra.

Az eurózóna néhány államában pedig soha nem látott mértékű deflációt (vagyis az árak esését) regisztrálták januárban. Belgiumban 1,9, Olaszországban 1,7 százalékkal voltak alacsonyabbak a fogyasztói árak, mint decemberben – ilyesmire sem volt példa a mérések kezdete óta.

A kamatcsökkentések terén is jó néhány korábbi rekord megdőlt az elmúlt hónapokban. Az Európai Központi Bank múlt csütörtökön 1,5 százalékra faragta le az irányadó rátát, ez példátlan mélységnek számít. Szintén soha nem látott alacsony szinten tartózkodik a brit irányadó kamat, alig 0,5 százalékon – pedig ez nagy szó, mert a Bank of Englandet 1694-ben alapították, tehát több mint háromszáz év alatt nem volt ilyen alacsony a kamatszint.

Nem maradtak el a rekordok a munkanélküliség terén sem. Az USA-ban 25 éves csúcsra ugrott az állástalanok aránya februárban (8,1 %). Kanadában januárban egyetlen hónap alatt olyan sok embert bocsátottak el (129 ezer főt), mint korábban még sohasem. A munkanélküli segélyért jelentkezők száma Írországban abszolút rekordot döntött januárban, elérve a 326 100 főt.

Soha nem látott veszteségek jellemezték a tőzsdéket is. A tokiói börze Nikkei-indexe 2008 folyamán 42 százalékot veszített az értékéből, ilyesmit soha nem tapasztaltak még a szigetországban az index 58 éves történetében. A kínai tőzsde iránymutató indexe 65 százalékkal zsugorodott tavaly, ez ott szintén abszolút rekord, igaz, még csak 18 éves a mutató.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.