BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gazdaság élénkítését sürgeti az MKIK elnöke

A kormány válságkezelő programja a gazdaság dinamizálása nélkül nem hozhat tartós eredményt – jelentette ki tegnapi tájékoztatóján Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Mint mondta, azonnali cselekvésre van szükség, máskülönben tartós recesszióba sülylyedhet az ország, ami az államadósság további növekedését vonná maga után, tovább mélyítve a válságot. Az idén 6 százalékos lesz a gazdasági visszaesés, a legnagyobb a rendszerváltás óta – tette hozzá Parragh László.

Csak a gazdaság élénkítésével lehet megőrizni a költségvetés egyensúlyát s visszaszerezni az ország iránti bizalmat – érvelt. A bizalomdeficit miatt most az ország 5,5-6 százalék kamatfelárat fizet a hitelei után. A kamara szerint a bizalom hiánya a forint további leértékelődéséhez vezet, százezrek kerülnek utcára a vállalati csődök miatt, 700 ezer devizahiteles lakás kerül veszélybe, és a nyugdíjak is veszítenek értékükből.

Parragh László helyesnek tartja a kormány tervezett lépéseinek irányát s indokoltnak, hogy a fogyasztási és vagyoni adók nagyobb súlyt kapnak, megteremtve a járulékok és adók csökkentésének ellentételezését. A gazdaság versenyképességének javításához és a növekedés serkentéséhez azonban ennél több kell – közölte.

Az idén várhatóan 20 milliárd, jövőre pedig mintegy 230 milliárd forinttal javítják a vállalkozói szféra jövedelempozícióját a tervezett adó- és járulékintézkedések – számol a kamara, mely szerint a keresletcsökkenés miatti jövedelemkiesés ennek a többszöröse lehet. Ezért további lépések, könnyítések lennének indokoltak. Az adóterhek radikálisabb leépítésére lenne szükség, ehhez pedig a kiadások erőteljes csökkentésével lehet és kell megteremteni a fedezetet – hívta fel a figyelmet Parragh László.

Az áfakulcs emelésének kereslet-visszafogó hatását pedig tompítani kellene; a kamara elnöke megfontolandónak tartaná, hogy egyes ágazatokban – így például a turizmusban vagy az építőiparban – az általánosnál alacsonyabb, egyes alapvető élelmiszerekre pedig 5 vagy 10 százalékos kedvezményes kulcsot alkalmazzanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.