BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beomlott az ipari termelés Európa-szerte

Az eurózóna országai ma annyit termelnek, mint tíz évvel ezelőtt - közölte az Eurostat a februári adatok alapján. Utoljára 1999 júliusában volt a mostanihoz hasonlóan alacsony a termelés.

Az előző évi adathoz képest az európai statisztikai hivatal 18,4 százalékos ipari termelési visszaesést becsül az euróövezet országaiban - számol be a Neue Zürcher Zeitung. EU-összehasonlításban ugyan valamivel kedvezőbb, de ugyancsak rémisztő az adat: -17,5 százalék. Ezek a számok az építőipart leszámítva a teljes ipari termelésre vonatkoznak.

Az első számú vesztesek: Észtország, Lettország és Spanyolország

A legnagyobb visszaesést Észtországban (-30,2 százalék), Lettországban (-24,2) és Spanyolországban (-22) mérték; de Németországban és Olaszországban is 20 százalékosnál nagyobb visszaeséssel számolnak. A legjobban még Görögország (-4,9), Hollandia (-5,9) és Dánia (-11,8) állt a február végi éves összehasonlításban.

Januárról február végére az eurózóna országainak ipara 2,3 százalékkal zsugorodott; az egész EU-é 1,9-cel. Egyedül Portugáliában (2,4 százalék), Görögországban (1,7) és Lengyelországban (0,4) növekedett a hónapban az ipari termelés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.