BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális munkanélküliségre számíthatnak a lengyelek

Lengyelországban az idén évi átlagban 12-13,5 százalékos munkanélküliség várható, ezt jósolta szerdán a lengyel kormányfő stratégiai tanácsadóinak főnöke, Michal Boni.

A válság után a kormánynak gondoskodnia kell a foglalkoztatás növeléséről, idézte a gazdasági tanácsadót a PAP hírügynökség. Utolsó hivatalos adat szerint februárban 10,9 százalékra nőtt az állástalanok aránya Lengyelországban a januári 10,5 százalékról.

Mind többen vélik úgy, hogy idén Lengyelországban is visszaesés lehetséges. Március végén először a Lengyel Nemzeti Bank pénzügypolitikai tanácsának egyik tagja, Jan Czekaj tett ilyen jóslatot. A pénzügyminiszter korábban úgy vélekedett, hogy Lengyelországban az idén 1,7-3,7 százalékos GDP-növekedés valószínű.

Tavaly a lengyel hazai össztermék (GDP) 4,9 százalékkal nőtt, közölték szerdán a lengyel statisztikai hivatalban , fölfelé módosítva a januárban kiadott, 4,8 százalékos becslést. Az előző évben, 2007-ben 6,7 százalékos volt a növekedés. Az államháztartás hiánya tavaly a GDP 3,9 százalékára nőtt a 2007-es 1,9 százalékról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.