BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fitch: Csehország sokkal jobb állapotban van, mint a térség

A cseh gazdaság - jóllehet szintén recesszióban lesz az idén - így is számottevően jobb állapotban van, mint a többi térségi ország a Fitch Ratings keddi londoni elemzése szerint.

A nemzetközi hitelminősítő a cseh szuverén adóskockázati besorolással egyező, magasan elsőrendű - a közepes befektetői "BBB" magyar adósosztályzatnál négy fokozattal jobb - "A plusz"-t adta meg a készülő cseh eurokötvényre. Ehhez fűzött részletes elemzésében a Fitch azt írta: becslése szerint Csehország hazai össztermék-értéke (GDP) az idén 2,5 százalékkal csökken a tavalyi 3,1 százalékos reálnövekedés, illetve a tavalyi évvel zárult öt év 5,3 százalékos éves átlaga után.

A cseh gazdaság azonban viszonylag erős pozícióban lépett be a recessziós időszakba, az államadósság-ráta alacsony, a bankrendszer erőteljes, és a közép-kelet-európai térség más országaira jellemző makrogazdasági egyensúlytalanságoknak Csehországban nem sok jele van, áll a Fitch elemzésében. Az államháztartási hiány a hitelminősítő előrejelzése szerint a GDP-érték 4,3 százalékára bővül az idén a tavalyi 1,4 százalékról, az államadósság azonban alig 29 százalék, vagyis még az "A" besorolási csoportra jellemző 39 százalékos középértéktől is jóval elmarad. A külső fizetési helyzet erős: a folyómérleg-hiány mérsékelt, tavaly a GDP-érték 2,9 százaléka volt, és az elmúlt évtized legnagyobb részében a deficitet folyamatosan fedezték a nem adósságteremtő tőkebeáramlások.

A bruttó küladósságráta is csekély térségi összehasonlításban, és nettó alapon Csehország külső hitelezői pozícióban van, egyedülálló módon a közép-kelet-európai térségben, áll a Fitch Ratings keddi londoni elemzésében.

A cseh bankrendszer - az összesített mérlegfőösszeget tekintve - 97 százalékban külföldi tulajdonban van, ugyanakkor a magánszektorba kihelyezett hitelállomány a GDP arányában mindössze 50 százalék a térségre jellemző 91 százalékos középértékkel szemben. A bankok tőkeellátottsága jó, és a bankszektor nem mutatja azokat a sebezhetőségeket, amelyek több térségi társgazdaságban hozzájárultak a makroszintű feszültségek kialakulásához, áll a hitelminősítő keddi londoni elemzésében. A Fitch szerint lakossági hitelállomány-növekedés térségi összehasonlításban mérsékelt volt, és a növekedésnek nem volt kiemelkedően jellemző vonása a devizahitelek kihelyezése a fedezetlen hazai adósoknak. A hitelminősítő ugyanolyan jó adósosztályzatot tart érvényben Csehországra, mint az euróövezeti tag Szlovákiára. A cég e hónap elején közzétett átfogó térségi elemzésében azt írta: becslése szerint a feltörekvő Európa egészének gazdasági kibocsátása átlagosan 3,1 százalékkal csökken 2009-ben. Ez "súlyos és hirtelen recesszió" a tavaly mért 4 százalékos, és a 2007-tel zárult öt év átlagosan 6,8 százalékos éves növekedései után.

A hitelminősítő előrejelzése szerint az idei évre valószínűsített 3,1 százalékos átlagos térségi GDP-mínuszon belül igen széles a megoszlás: az előrejelzési sáv az azerbajdzsáni gazdaságra jósolt 2,5 százalékos reálnövekedéstől és a Fitch által Lettországban várt 12 százalékos GDP-zuhanásig terjedt. A cég szerint közép-európai EU-térségben Magyarországon és az euróövezeti tag Szlovéniában lesz a legmélyebb a recesszió; a Fitch a magyar gazdaságban az idén 5, Szlovéniában 4,3 százalékos visszaesést valószínűsít.

A térségbeli országok hosszú futamú adóskockázati besorolásai a nemzetközi hitelminősítőknél:

S&P Fitch Moody''s
Magyarország BBB mínusz BBB Baa1
Csehország A A plusz A1
Szlovákia A plusz A plusz A1
Szlovénia AA AA Aa2
Lengyelország A mínusz A mínusz A2
Románia BB plusz BB plusz Baa3
Oroszország BBB BBB Baa1
Horvátország BBB mínusz BBB mínusz Baa3
Bulgária BBB BBB mínusz Baa3
Ukrajna CCC plusz B B1
Észtország A BBB plusz A1
Lettország BB plusz BB plusz Baa3
Litvánia BBB BBB A3

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.