BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem rajonganak a szakértők a Bajnai-csomagért!

Vegyesen ítélik meg a válságkezelő programban szereplő intézkedéseket a különböző ágazati szervezetek, abban azonban egyetértettek, hogy az áfa 20-ról 25 százalékra történő emelése nehezebb helyzetbe hozza a kereskedelmi vállalkozásokat, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint a csomag egyenesen elfogadhatatlan.

Szatmáry Kristóf, BKIK elnöke úgy fogalmazott: az eddig megismert adóintézkedések nem ösztönzik a versenyképességet, a foglalkoztatást, a program konzerválja a magyar gazdaság lemaradását.

A Bajnai-csomagban a BKIK nem lát olyan strukturális, szemléletbeli változásokat, amelyek kimozdíthatnák a magyar gazdaságot jelenlegi állapotából.

Az elnök szerint a csomag egyes intézkedései a belső piacot jelentősen szűkíteni fogják, és ez döntően az erre a piacra termelő hazai kis- és középvállalkozások versenyfeltételeit, lehetőségeit csökkenti drasztikusan.

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) elnöke szerint a munkaadói járulékok tervezett csökkentése és az egészségügyi hozzájárulás (eho) eltörlése ugyan kedvez a kiskereskedelmi foglalkoztatóknak, az áfa 20-ról 25 százalékra történő emelése azonban jelentősen növelheti a költségeket, így rontja a jövedelmezőséget.

Antalffy Gábor szerint az áfa tervezett emelése nem fog változtatni a fogyasztás szerkezetén: a lakosság kevésbé fogja, illetve foghatja vissza élelmiszervásárlásait, a hosszabb távú beruházásait azonban tovább mérsékli.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint is még jobban visszaveti az értékesítést az áfa tervezett emelése, sőt, a szövetség úgy véli, az intézkedés a feketegazdaságot is erősíti. Az OKSZ szerint az áfa tervezett emelésével nem lehet elérni a remélt költségvetési bevételt , tekintettel a kereskedelem rendkívül rossz idei kilátásaira.

Az OKSZ felhívta a figyelmet arra is, hogy kisebb mértékben csökken az alkalmazottak száma is a kereskedelemben: decemberben 363 ezer, januárban 361 ezer, februárban 357 ezer volt a számuk. Csökkent a vállalkozások száma is az ágazatban, a tavalyi 200 ezerről 194 ezerre.

A korábbi évekre jellemző bővüléssel éles ellentétben 2009 első három hónapjában 27 ezer egyéni vállalkozás szűnt meg, s mindössze 2.300 jött létre Magyarországon, ami jól jelzi a vállalkozások ellehetetlenülését - mondta Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke. Aggályosnak tartják, hogy "a megszorítások jelentik a kormány egyetlen válságra adott válaszát". Az elnök nehezményezte azt is, hogy a szociális partnereknek rendkívül rövid idő áll rendelkezésére a részletes program megismerésére, hiszen az Országos Érdekegyeztető Tanács már pénteken tárgyalja azt.

A válság hatására ugyanakkor megnőtt az igény a munkaerő-kölcsönzés iránt, mivel a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben a vállalatok kevésbé merik felvállalni az új kollégák foglalkoztatásának felelősségét - derült ki a BDO Forte pénzügyi tanácsadással foglalkozó cég felméréséből. Hozzáteszik, hogy miközben a hírek létszámstopról, leépítésekről szólnak, a könyvelők, számviteli szakemberek iránt megnőtt a kereslet a munkaerő-piacon.

A külföldi hírek további visszaeséseket valószínűsítenek.

Az orosz GDP csökkenésének mértéke elérheti a tíz százalékot is a mostani második negyedévben, az egy évvel korábbihoz képest. Az ország gazdaságfejlesztési minisztériuma adta ki jóslatát csütörtökön a várható negyedéves gazdasági teljesítményre, és annak romlását 8,7 és 10 százalék közé teszi, megjegyezve, hogy reálisnak tűnik az IMF új előrejelzése az orosz hazai össztermék (GDP) idei 6 százalékos zsugorodására.

Németországban a második világháború óta a legerősebb gazdasági visszaesés várható ebben az évben - erősítették meg csütörtökön nyilvánosságra hozott, közös előrejelzésükben a vezető német gazdaságkutató intézetek, utalva arra is, hogy a recesszió 2010-ben is minden bizonnyal folytatódni fog. A nagy érdeklődéssel várt jelentés előtt már olyan értesülések terjedtek el, amelyek szerint a kormány is jócskán lefelé kényszerül módosítani idei gazdasági előrejelzését, az eddigi 2,25 százalékos becslést 5 százalékos csökkenésre módosítva.

Az ország legtekintélyesebb gazdaságkutató intézetei ezzel szemben csütörtökön már azt jövendölték, hogy a bruttó nemzeti termék visszaesése 2009-ben 6 százalékos lesz. A német pénzügyminisztérium áprilisi jelentése szerint a gazdaság valószínűleg 3,3 százalékkal csökkent ez év az első negyedében, ami a legrosszabb negyedéves teljesítmény az 1990 évi országegyesítés óta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.