BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növekvő kockázatok - Negyvenhat országot minősített le a Coface

Magyarország kockázati besorolásán is rontott a világ legnagyobb exporthitel-biztosítója negyvenöt másik állam mellett.

A Coface hazánk minősítését most a globális válság régiós hatásaira hivatkozva vitte lejjebb A3-ról A4-re. A magyar vállalkozások továbbra is alultőkésítettek, és ez a mostani hitelszűkében finanszírozási problémákkal is jár – véli Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója. Vámos Györgynek, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárának a tudomása szerint már vannak olyan cégek, amelyek nehezebben tudnak fizetni beszállítóiknak.

Ám Magyarországon semmiféle felmérés nincs arra vonatkozólag, hogy miként alakulnak a fizetési határidők, illetve a körbetartozás milyen módon érinti a vállalatokat. A hazai építőipari cégeket különösen rossz pillanatban érte a világválság, mivel már 2007-ben lejtmenetbe fordult az ágazat – állítja Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének alelnöke.

Az ipari kivitel viszszaesése is figyelmeztető jel: a külgazdasági szerkezetünk sérülékeny, nagyjából 80 százalékban az EU veszi fel az exportunkat. Ráadásul ezen belül is a válság által jobban sújtott régi tagországok számítanak meghatározónak. A hazai vállalkozásoknak a Coface ebben a helyzetben a költségek lehető legnagyobb mértékű leszorítását ajánlja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.