BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az amerikai elemzők többsége szerint idén véget ér a válság

A National Association for Business Economics (NABE) ma tette közzé felmérését, amely szerint a megkérdezett közgazdászok 90 százaléka úgy gondolja: már 2009-ben véget ér a válság.

A közgazdászokat tömörítő szervezet által végzett felmérés részvevőinek 75 százaléka szerint már a harmadik negyedévben lezárul a második világháború óta leghosszabb ideje tartó gazdasági válság. További 19 százalék az utolsó negyedévre teszi a kilábalás kezdetét. Összesen 7 százalék vélekedett úgy, hogy a válság 2010 első negyedévében ér majd véget – jelenti az AP.

 A NABE makroelemzői csoportjának vezetője szerint bár a hangvétel visszafogott, egyértelmű jelek utalnak a gazdaság stabilizálódására. Chris Varvares hozzátette: az erős zuhanásokat követően jellemzően lassabb a felépülés.

Ennek megfelelően a közgazdászok még a gazdasági klíma várt javulása mellett is növekvő munkanélküliségre számítanak, a NABE prognózisa szerint az álláskeresők aránya a teljes évre kivetítve átlag 9,1 százalék lesz az előző évi 5,8 százalékhoz képest.

Az elemzői konszenzus szerint a május 16-ával végződött héten 625 ezer ember vált frissen munkanélkülivé az USA-ban, a hivatalos adat ma kerül nyilvánosságra. Az előző héten még 637 ezret regisztráltak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.