BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hajtóvadászat a korrupt cégek ellen Amerikában

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma egyre több vádat emel az amerikai cégek állítólagos külföldi vesztegetési ügyeiben.

Legalább 120 céget vizsgál korrupciós vádak alapján az amerikai Igazságügy Minisztérium jelenleg, a tavalyi év végi 100-hoz képest - állítja Mark Mendelsohn, az eljárásokat vezető részleg munkatársa. A megvádoltak között van a Sun Microsystems és a Royal Dutch Shell is a cégek közlése szerint.

Az eljárásokat a külföldi megvesztegetésekre vonatkozó törvény alapján folytatják, ami tiltja az amerikai cégeknek a külföldi kormány hivatalnokai, illetve állami tulajdonú cégek alkalmazottai számára nyújtott pénzbeni juttatást és ajándékokat. A hivalkodó vacsorák, a drága nyaralások, és akár a nyílt készpénzjuttatás is évekig bevett gyakorlat volt számos országban, így például Nigériában, Koreában és Kínában.
 
Az 1977-es törvényt 2004-ben vették újra elő, s a Titan hadászati cég ellen külföldi vesztegetési ügyben folytatott eljárás miatt a vállalat részvényeinek árfolyama zuhanni kezdett. A cég végül a Lockheed Martin-nal volt kénytelen egyesülni, miután a 28,5 millió dolláros büntetést kifizették.

2007-ben az Igazságügyi Minisztérium vádat emelt a Lucent Technologies távközlési cég ellen, amely az állami tulajdonú kínai telekommunikációs vállalatok 1000 dolgozójának utazását fizette Disney World-be, Las Vegas-ba, és más helyekre, s ezt üzemlátogatásnak állították be. Ezt a kreativitást a minisztérium 2,5 millió dolláros bírsággal jutalmazta.

Több vezető multit is célba vett a minisztérium. A német Siemens AG - amire az amerikai törvények is vonatkoznak, mivel a részvényei az amerikai tőzsdén jelen vannak - decemberben 800 millió dollárt fizetett büntetésként. A vád szerint világszerte állami hivatalnokokat fizettek le, hogy megnyerjék az infrastruktúra-fejlesztési pályázatokat. A szövetségi bírósághoz benyújtott vádirat szerint csak az elmúlt években 1 milliárd dollárt sikerült a cégnek erre a célra szétosztania az állami hivatalnokok között. A minisztérium szerint a Siemens esetében a korrupció a legfelső vezetés szintjét is elérte.

A bizonytalan kérdésekben az Igazságügyi Minisztérium munkatársai segítik a cégeket az eligazodásban. Ilyen terület lehet az ünnepekkor adott ajándék, ami néhány országban elterjedt, és elfogadott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.