BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkurtítaná a gyest Grybauskaite Litvánia kilábalásához

A litván elnökválasztáson vasárnap elsöprő győzelmet arató független Dalia Grybauskaite hétfőn kijelentette: kivezeti az országot a válságból, és felkészíti Litvániát arra, hogy az eurót 2012-2015-ben bevezethessék.

 Az ország első női államfője a szükséges takarékosság első áldozatai közé sorolta a gyermekgondozási segélyt. Grybauskaite - az elnökválasztásig az Európai Bizottság pénzügyi tervezésért és költségvetésért felelős tagja - komoly megszorításokat helyezett kilátásba, és jelezte, néhány miniszternek esetleg távoznia kell majd, ha július 12-én hivatalba lép.

Grybauskaite a pénzügyi, a szociális, az egészségügyi, a gazdasági és az energiaügyi tárca élén álló miniszterek munkájával nincs megelégedve. Az államfőjelölt szerint egyes tárcák alulbecsülték a gazdasági válság jelentőségét, túl optimistára tervezték a költségvetést, amit hamarosan felül kell bírálni.

A takarékosság egyik területeként említette a gyermekgondozási segélyt. Litvániában jelenleg az egyik szülő egy évig teljes fizetéssel, majd még egy évig fizetésének 85 százalékával otthon maradhat gyermekével. Grybauskaite szerint Litvánia most nincs abban a helyzetben, hogy ezt megengedhesse magának.

A költségvetési kiadások megnyirbálása alapvető fontosságú az euró bevezetése szempontjából. Az államháztartás GDP-arányos hiánya az idén 5 százalék körüli lehet a tavalyi 3,2 százalékot követően. Ezt az arányt szeretné az államfő 3-4 százalék körüli szintre levinni az idén a kiadások csökkentésével, mindamellett hangsúlyozta: a szociális szempontokra mindenképpen tekintettel akar lenni.

- Ha úgy látom, hogy a 3-4 százalékos deficitcél érdekében eltervezett kiadáscsökkentés hátrányosan érinti az emberek legalapvetőbb szükségleteinek kielégítését, akkor nem fogok erre javaslatot tenni - mondta Grybauskaite. Mindenesetre az államfőjelölt a takarékoskodást saját magán kezdi: átszámítva évi 120 ezer dolláros elnöki fizetésének csak a felét veszi fel.

Litvániában az öt esztendőre választott államfőnek nincs végrehajtó hatalma, fő feladata a kormány külügyi, védelmi és igazságügyi politikájának kontrollja, és jelentős a befolyása az ország gazdaságpolitikájára is, megvétózhatja a költségvetést érintő törvényeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.