BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mentőcsomagra várva

Szinte a katasztrófa előtti utolsó pillanatban érte az építőipart a parlamentben hétfőn megszavazott mentőcsomag híre.

Az ágazat vesszőfutása immár harmadik éve tart, a szektor termelése a hét évvel ezelőtti szintre zuhant vissza. Számos vállalkozás már lehúzta a redőnyt, az építőanyag-gyártók közül a legnagyobbak is üzemeket zárnak be, beruházásokat halasztanak el. Legutóbb – kedden – a Tondach kényszerült téglagyárának leállítására. A Wienerbergernek már egyetlen hazai gyára sem termel. A zsugorodó megrendelések miatti gondokat csak fokozzák a hazai piaci anomáliák, köztük a feketemunka elterjedése, a több százmilliárdos lánctartozások szövevénye.

A lapunk által megkérdezett cégvezetők – fenntartásokkal ugyan, de – üdvözlik az intézkedési csomagot. Van, aki a Biztos kéz intézményét nem látja eléggé kidolgozottnak. Mások szerint inkább az uniós támogatású beruházások felgyorsítása lenne indokolt, többen az államilag támogatott bérlakásépítés beindításában, illetve a panelprogram folytatásában látják a túlélés zálogát. A többség úgy véli, a jó szándékú javaslatokat lenullázzák a kormány megszorító intézkedései, köztük az áfaemelés, illetve a szocpol megvonása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.