BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rábólintott a Parlament az építőipar megmentésére!

Egyhangúan elfogadta hétfő este az Országgyűlés az építőipart és a közvetlenül kapcsolódó ágazatokat sújtó recesszió kezelése érdekében szükséges intézkedésekről szóló határozati javaslatot 364 igen szavazattal.

Az ágazatnak szüksége is van a mentőövre, miután az építőipari termelés februárban 5,9 százalékkal csökkent 2008 februárjához viszonyítva.

Januárban még 16 százalékos visszaesés

Az év első két hónapjában a termelés 10,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Szezonálisan kiigazítva viszont meglehetősen nagy, 9,6 százalékos növekedés mutatkozott. Az előző havi csökkenés azonban ennél nagyobb mértékű, 13,5 százalékos volt, így csak részben tudott visszakorrigálni a szektor. Az elmúlt évek csökkenő trendje tovább folytatódott, már a hét évvel korábbi szintet sem haladja meg a szektor termelési szintje. 2006 óta tart a szektor szenvedése, ekkortól kezdték visszafogni az állami beruházásokat, a magánberuházók pedig a lakásépítéseket. Egy ideig még az üzleti célú építések tartották magukat, de a beköszöntő recesszió most ezt is elsodorta.

Februárban mindkét építményfőcsoport termelése elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületeken végzett munkák volumene 8 százalékkal, az egyéb építményeknél (ahová az útépítések is tartoznak) 1,9 százalékkal volt kisebb az előző évinél.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat – amely az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza – 2,1 százalékkal csökkent 2008 februárjához mérten. Az egyéb építmények építése ágazat termelése – amely ezen egyéb építmények szerkezetkész építését foglalja magába – 2008 februárjához képest 10 százalékkal emelkedett. A speciális szaképítés ágazat termelése 15 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz viszonyítva.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.