BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb csúcson a munkanélküliség

Egyre csak nő az állástalanság a gazdasági válság miatt, már 9,9 százalékra emelkedett. A jó hír a rosszban, hogy ezúttal nem hagyják el véglegesen a munkaerőpiacot az állásukat elveszítők.

Egyre komolyabb méreteket ölt itthon az állástalanság, a következő hónapban valószínűleg a lélektani 10 százalékot is átlépheti. A február és április közötti három hónapban 9,9 százalékos volt a munkanélküliség – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ez 412 ezer állástalant jelent, kilencezerrel többet, mint az előző időszakban, amikor a munkanélküliségi ráta még 9,7 százalékon állt. Éves szinten pedig 89 ezerrel nőtt a munkát keresők száma. Az elbocsátási hullám ősszel kezdődött a magánszektorban, amikor a válság elsőként elérte az ipar termeléssel foglalkozó vállalkozásokat. Mostanra azonban már más szektorokra is átgyűrűzött a recesszió, így már nem csak termelő egységek bezárásáról szólnak a hírek.

Az évtizedes mélypontra süllyedt foglalkoztatottság valamelyest emelkedett, de ez csak a szezonális munkák beindulásának köszönhető. 3 millió 767 ezer fő rendelkezett valamilyen munkával a vizsgált három hónapban, ez nagyjából kétezer fővel több az előző időszakinál, viszont éves szinten 84 ezer fős zsugorodásnak számít. A foglalkoztatási ráta maradt az előző időszaki, 48,9 százalékon, de ha csak a 15 és 64 év közöttieket (a nemzetközi összehasonlításban munkaképes korúnak számítókat) tekintjük, akkor is mindössze 55,1 százalékos az arány, ami éves szinten 1,1 százalékpontos visszaesést jelent. Az egyetlen jó hír a friss adatokban, hogy a korábbi évekkel ellentétben most a munka nélkül maradók nem vonulnak ki nagy számban a munkaerőpiacról. Sőt, a gazdaságilag inaktívak száma éves összehasonlításban még csökkent is, 3 millió 540 ezerről 3 millió 516 ezerre. Ez azért kedvező fejlemény, mert így szabad munkaerő-kapacitást képeznek, amelyet a recesszió elmúltával könnyen felszívhatnak majd az újraéledő vállalkozások. A korábbi gyakorlat szerint viszont ilyenkor az érintettek fele elment előrehozott vagy rokkantnyugdíjba, amely végleges kilépést jelentett a munka világából.

A munkanélküliek 18,2 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki, ez az arány a megelőző év azonos időszaki értékénél 0,8 százalékponttal magasabb, ugyanakkor munkanélküliségi rátájuk (25,1 százalék) 6,1 százalékponttal haladta meg az egy évvel ezelőttit. A munkanélküli státusba történő folyamatos beáramlás miatt csökkent a munkanélküliség átlagos időtartama (jelenleg 16,5 hónap), és hasonló okból mérséklődött (4,8 százalékponttal) a tartósan, legalább egy éve munkanélküliek aránya (42,5 százalékra).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.