BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„V-alakú” visszaesésről beszélnek Kínában

Kínában egy második felmérés is megerősítette, hogy a feldolgozóipar áthatolt a növekedést és a zsugorodást elválasztó vonalon, és úton van a fellendülés felé.

A beszerzőmenedzser-index típusú számítások közül egy hivatalos – állami statisztikai – felmérés néhány nappal ezelőtt erősítette meg, hogy a mutató áprilisban 53,5 pontra emelkedett, az egy hónappal korábbi 52,4 pontról. Legutóbb pedig a hongkongi CLSA-brókercég által közzétett vizsgálati adat múlta felül a visszaesés és az expanzió határát jelző 50 pontos értéket: áprilisban az adat 50,1 pontra növekedett, mégpedig látványos mértékben, mert márciusban mindössze 44,8 ponton állt.

A megkérdezett, nagyszámú vállalatvezető válaszait tükröző irányzatot elemzők arra vezetik vissza, hogy hatni kezdett a pekingi kormány által még tavaly útjára indított 4 ezer milliárd jüan – mintegy 585 milliárd dollár – összegű keresletélénkítő program. Eszerint sikeres volt az a terv, hogy a belföldi kereslet – főleg az állami nagyberuházások – révén kell új növekedési impulzusokat feltárni. Ennek megfelelően a gazdasági aktivitást jelző átfogó mutató összes alindexe – a kibocsátás, az új rendelések, a foglalkoztatás, a beszerzések alakulása, a gyártási torlódás – is emelkedést mutat.

Az exportrendelések állományát tükröző részmutató a márciusi 41,4 pontról 48,8 pontra erősödött, azaz megközelítette a fellendülés határát jelző 50 pontos értéket, a külföldi kereslet alakulása miatt aggódó elemzők azonban bizonytalanok abban a tekintetben, hogy várható-e ezen a fronton tényleges javulás. A foglalkoztatást jelző mutatók először utalnak a helyzet javulására tavaly nyár óta, amikor rövid idő leforgása alatt mintegy 20 millió – főleg az építőiparban foglalkoztatott – dolgozó veszítette el az állását. Mivel az utóbbi hetekben a cégek ismét felvesznek munkavállalókat, ezért ismét erősödik a jövedelem-kiáramlás, ami a fogyasztói kereslet várható élénkülését vetíti előre.

Elemzők – a lefolyás mintáját tekintve – immár „V alakú” visszaesésről beszélnek, ami azt jelentheti, hogy a legutóbbi – Kínában szokatlanul lassúnak tekintett – 6,1 százalékos első negyedévi növekedés akár 7 vagy 8 százalékra is gyorsulhat az idei év egészében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.