BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizonytalan brit fellendülés

Alistair Darling brit pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az ország gazdasági fellendülését a biztató jelek ellenére is visszavethetik a növekvő olajárak, illetve "más európai országok" kudarca bankrendszerük rendbetételében.

Az utóbbiakat érintő kritikájában Darling nem nevezett meg konkrét országokat, ám brit pénzügyminisztériumi tisztviselők korábban többek között a német, a spanyol és a svéd bankreform lassúsága miatt fejezték ki aggályaikat - írja a Financial Times.

Az olajárak a múlt héten azt követően emelkedtek tavaly október óta nem látott szintekre, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) közel egy éve először jelezte a globális kereslet növekedését. Az IEA szerint ugyanakkor az áremelkedést inkább csak a globális fellendüléssel kapcsolatos derűlátás, nem a valós keresleti és kínálati viszonyok hajtják.

Darling ezért fontosnak nevezte az utóbbiak átláthatóságának növelését célzó nemzetközi erőfeszítések újraindítását, figyelmeztetve: a magas és volatilis olajárak súlyos problémákat okozhatnak a fellendülés szempontjából.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.