BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak a stagnálásban reménykedhetünk

A többi kutatóintézethez hasonlóan az Ecostat is visszavett idei reálgazdasági várakozásaiból, és emelte az inflációra vonatkozó prognózisát.

A 6,5 százalékos GDP-visszaeséssel nagyjából az átlag körül mozog a kutatóintézet 2009-es becslése, a szerkezetében van csupán némi eltérés. A többi intézetnél is élesebb 11 százalékos beruházás-csökkenéssel kalkulálnak, amit viszont a nettó export javulása ellensúlyoz majd, főként a 20 százalékot közelítő importzuhanás miatt.

A recesszió lefutásában a következő két negyedévben várják a szakértők a mélypontot, 7,5 százalék körüli csökkenési ütemekkel, az év utolsó három hónapjában viszont 4,5 százalékra szelídülhet a szűkülés. A jövő évre vonatkozóan stagnálásra számít az Ecostat, és az idén még legnagyobbat szakadó ipar és mezőgazdaság már elkezdhet talpra állni. Ennek azonban a külső felvevőpiacok keresletének élénkülése is feltétele, azonban itt még jókora a bizonytalanság a szakemberek körében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.