BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilenc hónapja nem voltak ilyen optimisták a fogyasztók az USA-ban

Júniusban kilenc hónapos rekordot döntött az amerikai fogyasztói bizalom, igaz, még mindig nem múlta felül a 2008 szeptemberében, a Lehman Brothers összeomlásakor mért értéket.

A Reuters/University of Michigan fogyasztói mérése szerint a júniusi előzetes fogyasztói bizalmi index 69,0-ra emelkedett a májusi 68,7-ről.

A hírügynökség elemzői véleménykutatásában résztvevő szakértők ennél magasabb, 69,5 pontos értékre számítottak. A fogyasztói bizalom még így is három hónapja a legmagasabb értéken áll a Lehman Borthers 2008 szeptemberi bukása óta.

Az állásvesztés lehetősége és a jövedelmek bizonytalansága ugyanakkor továbbra is félelemben tartja a fogyasztókat, ez pedig jelentős akadályt gördít a tervezett vásárlások elé – állapítja meg a kutatás. Szintén a negatív képet erősíti, hogy az inflációs félelem hónapok óta nem volt ilyen erős az amerikai fogyasztókban.

Szakértők szerint 2010 végéig 9 százalék felett marad a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban, ahol a jegybank legalább 2010 tavaszáig nem változtat az alapkamaton.

A korábban előrejelzett 1,75 százalék helyett 3 százalékkal csökken az idén a világgazdaság kibocsátása - jelentette ki Robert Zoellick, a Világbank elnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.