BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vajon melyik lehet a "legbankárellenesebb" nemzet?

A közvélemény szerint a bankárok és Amerika felelős azért, hogy most itt tartunk - derül ki az Ipsos és a Reuters közös nemzetközi felméréséből. A válság a háztartások 73 százalékát késztette kiadásainak visszafogására. A legtöbben a szórakozáson, a nyaraláson és a luxuskiadásokon spórolnak.

A felelősség megítélése egyértelmű: a gazdasági-pénzügyi világválság kirobbanásában a főszerepet a bankárok játszották, a megkérdezettek 40 százaléka vélekedett így. Magyarország e téren a "legbankárellenesebb", nálunk 65 százalék varrja a nyakukba a válságot. Globálisan 48 százalék azok aránya, akik a Bush- vagy az Obama-, vagy egyáltalán az amerikai kormányt, vagy mindhármat egyszerre tartják felelősnek a krízishelyzetért - szűrhető le az Ipsos és a Reuters közös, reprezentatív felméréséből, amelyben a világ GDP-jének 75 százalékát adó 23 ország - köztünk hazánk - ezer-ezer lakosát kérdezték meg – idézi a tanulmányt a Népszabadság.

Feltétlen optimizmus a válaszolók 29 százalékát jellemzi, ők saját országuk gazdasági helyzetét jónak vagy nagyon jónak ítélik. Arányuk csökkenése másfél éves zuhanás után végre megállt. Európában derűlátásban a lengyelek (46 százalék) járnak az élen, a hollandok (45) és a svédek (39) előtt, míg a legelkeseredettebbek a britek (8 százalék) és a spanyolok (10).

A lakossági kiadások csökkenése a másik olyan tényező, amely stabilizálódott az utóbbi fél évben: a novemberi 72 után most 73 százalék volt a takarékoskodó háztartások összesített aránya. Ezen belül a két véglet Dél-Korea (89 százalék), illetve Németország (57 százalék) volt. A legtöbben a szórakozásra (74), az üdülésre (71) és a luxuskiadásokra (70) szánt keretükből faragtak le, míg a legalacsonyabb az oktatáson spórolók aránya volt (11 százalék).

A megkérdezettek 60 százaléka véli úgy, hogy további kormányzati megszorításokkal már elfojtanák a gazdasági fejlődés lehetőségét. Különösen az Egyesült Államokban (60 százalék), Indiában (83) és Kínában (72) hagynának nagyobb teret ahhoz, hogy a normál piaci folyamatok mentén történjék a kibontakozás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.