BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kérdések, melyekre nem válaszolt a pénzügyminiszter - Lassult Szlovénia GDP-csökkenése

A második negyedévben lassult a szlovén gazdaság visszaesése az előző három hónaphoz képest - közölte a szlovén pénzügyminiszter, aki azt is elmondta, hogy nőtt a második negyedévi áfa bevétel negyedéves szinten.

Szlovénia hazai összterméke (GDP) éves szinten 8,5 százalékkal esett az idei első három hónapban. France Krizanic azt mondta, hogy a júniussal záródott negyedévben a visszaesés már kisebb volt, de hogy szerinte mennyivel, azt nem tárta fel. A miniszter arra sem volt hajlandó választ adni, hogy tartható-e a 4 százalékos idei gazdaságcsökkenéssel kapcsolatos kormányzati előrejelzés.

A második negyedévi GDP-alakulással kapcsolatos hivatalos adatot augusztus végén ismerteti a szlovén statisztikai hivatal. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 5,8 százalékos idei szlovén GDP-csökkenést vár, míg a szlovén kereskedelmi és ipari kamara 5-10 százalékos esést. Szlovénia az eurózóna leggyorsabban fejlődő gazdasága volt az elmúlt két évben. Tavaly a GPD 3,5 százalékkal bővült.

A pénzügyminiszter konkrétabban fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy a második negyedévben nőtt az áfa bevétel. Krizanic azt mondta, hogy ez az adóbevétel 14 százalékkal felülmúlta az első negyedévit. Krizanic kizárta a deflációs válságot Szlovéniában, elismerte ugyanakkor, hogy rekord alacsonyra süllyedt az infláció. Hozzátette: egy ilyen jellegű válságot meg lehet előzni helyes fiskális és monetáris politikával. A szlovén parlament csütörtökön fogadta el az idei költségvetés módosítását.

Ennek alapján a GDP-arányos államháztartási hiányt 3,4 százalékról 5,5 százalékra módosították. Tavaly a deficit 0,9 százalék volt. A szlovén pénzügyminiszter azt mondta, hogy idén már nem lesz szükség a költségvetés további módosítására. - Az államháztartási hiány jövőre már mérséklődik és három százalék alá kerül 2011-ben, vagy 2012-ben - tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.