BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szlovákok visszacsúsztak a második helyre a litvánok mögött

A vártnál sokkal nagyobb mértékben, 22,4 százalékkal csökkent Litvánia hazai összterméke (GDP) a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, a litván statisztikai hivatal kedden kiadott előzetes becslése szerint. A második negyedévi visszaesés jóval nagyobb volt az elemzői előrejelzések mínusz 16,7 százalékos átlagánál is.

Az első negyedévben a litván GDP 13,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a statisztikai hivatal kedden felülvizsgált adata szerint. Ezzel Lettország 18,6 százalékos és Észtország 15,1 százalékos mínusza után Litvánia a harmadik helyezett az EU-ban az éves összehasonlítású gazdasági visszaesésben, és Szlovénia a negyedik, 9,0 százalékos éves mínusszal.

A negyedévről negyedévre mért 11,4 százalékos visszaesésével Szlovákia volt a negatív első helyezett az EU-ban az első negyedévben. Az EU statisztikai hivatalának nyilvántartása szerint a második helyen Lettország volt 11,2 százalékos, a harmadikon Litvánia 10,5 százalékos mínusszal a tavalyi utolsó negyedhez viszonyítva.

Az idei első félévben a litván GDP 43,4 milliárd litas (3,34 billió forint) volt, 18,1 százalékkal kevesebb a tavalyi első félévinél.. A legnagyobb mértékben az ipar és az építőipar termelése esett vissza. A litván pénzügyminisztérium idén az év egészére 18 százalékos GDP-csökkenést vár a tavalyi, 3 százalékos növekedés után.

Litvánia és a szomszédos Lettország a költségvetési kiadások lefaragására kényszerül, hogy kordában tarthassa a büdzsé hiányát. Lettország kedden 1,2 milliárd eurót kapott az Európai Uniótól a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által szervezett készenléti hitelkeretéből. Litvánia azonban mindeddig azt hangoztatta, hogy az IMF segítsége nélkül is kezelni tudja pénzügyeit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.