BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korábban meglehet a költségvetés

Sereghajtóból éllovas lesz Magyarország fiskális szigor terén?

A szokottnál korábban, akár már szeptember 8-án benyújthatja a kormány a 2010-es költségvetés tervezetét az Országgyűlésnek. A kabinet arra törekszik, hogy gyorsítsa a jövő évi büdzsé elkészítésének menetét.

A napokban a kormányon belüli, a minisztériumok közötti egyeztetések zajlanak, ezután a szocialista frakció munkacsoportjai kapcsolódnak be az előkészítésbe. Az MSZP a gazdaságot élénkítő fejlesztéseket, a munkahelyteremtést és a szociálisan rászorulók támogatását tekinti fő céljának a költségvetés alakítása során. Ami viszont a legproblematikusabb része lesz a büdzsének, az az önkormányzatokat érintő 120 milliárd forintos megtakarítás.

Márpedig fontos, hogy a kormány ragaszkodjon a korábban kijelölt pályához, a fiskális szigor ugyanis a jelek szerint értő fülekre talál: a befektetők – az emelkedő költségvetési hiány miatt – ma már másképpen tekintenek a korábban a térség éllovasának számító Lengyelországra, eközben Magyarország jó pontokat kap, hála szigorú költségvetési politikájának – derül ki a Bloomberg hírügynökség tegnapi tudósításából. Ígéretes az OECD statisztikája is.

E szerint ugyanis jövőre hazánk 0,6 százalékos GDP-arányos államháztartási többletet produkál, miközben Lengyelországban 6,2, Nagy-Britanniában pedig 10,4 százalék lesz a költségvetés hiánya.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.