BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyelőre nem jönnek a magánberuházók

A beruházások első ránézésre kedvezőbben alakultak, mint az első negyedévben, legalábbis csökkent a zsugorodás mértéke. Ezt azonban elsősorban a közvetlenül nem termelő infrastruktúra-beruházások felfutása okozta, amit az EU-s pénzek lehívásának felgyorsítása tett lehetővé.

A második negyedévben a beruházások volumene 4,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Ez lényegesen kisebb zsugorodás az év első három hónapjában mértnél, akkor 7,7 százalékos visszaesés volt. Az első félévben a beruházások volumene 6 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A szezonálisan kiigazított adat szerint pedig már enyhe, 0,4 százalékos növekedés volt az előző negyedévhez képest. A beruházások csökkenésének összetétele azonban kevésbé biztató.

A gép- és berendezésberuházások 11,6 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól, az építési beruházások viszont a lakásberuházásoknak és az autópálya-építéseknek köszönhetően 1,1 százalékkal nőttek. A termelő kapacitások tehát továbbra sem bővülnek a szükséges ütemben, ami persze a recesszió, a vállalatok csökkenő jövedelmezősége és főleg a hitelezés akadozása miatt nem meglepő.

A nemzetgazdasági ágak többségében csökkenést regisztrált a hivatal. A legnagyobb súllyal bíró feldolgozóipar beruházásai 17,8 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző év azonos időszakinál – ezen belül főként a gumi-, műanyagtermék-gyártás beruházásai estek vissza az előző évek nagyberuházásait követően. Már 2007-ben felhívták szakértők a figyelmet, hogy a Hankook beruházása nélkül nem lett volna már akkor sem érdemi bővülés, és azóta nem jelent meg igazán nagy beruházó a piacon. Csökkentek a beruházások a jármű-, valamint az élelmiszer-, ital-, dohánygyártásban is. A legnagyobb mértékben az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység beruházásai maradtak el (47,2 százalék) az előző évitől. Nagyobb visszaesés figyelhető meg a pénzügyi, biztosítási tevékenységben (46,4 százalék), az építőiparban (41,4 százalék), illetve a humán-egészségügyi, szociális ellátásban (33,1 százalék) is.

A nemzetgazdasági beruházások csökkenő tendenciája ellenére több ágban is növekedés tapasztalható. A lakásépítéseket is tartalmazó ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 10,6 százalékkal nőtt az előző évihez képest, összefüggésben a lakásberuházások növekedésével. A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásai 14,3 százalékkal emelkedtek, elsősorban az út- és autópályaépítések, valamint a kötöttpályás közlekedési beruházások eredményeképpen. A bányászatban jelentősen nőtt a földgázkitermeléshez kapcsolódó beruházások volumene (40,6 százalék). Az energiaipar beruházásainak nagy arányú növekedése (26,9 százalék) a villamoserőmű- és -hálózat-bővítéseknek köszönhető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.