BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödő üzleti bizalom Németországban

A vártnál nagyobb mértékben és immár az ötödik egymást követő hónapban emelkedett a németországi üzleti bizalmat jelző Ifo-index.

A márciusban 82,2 ponttal 26 éves mélypontot elérő mutató augusztusban 90,5 pontra erősödött a júliusi 87,4-ről. Gernot Nerb, az Ifo gazdaságkutató közgazdásza az adat kapcsán azt mondta, hogy a kormány 6 százalékos idei GDP-zsugorodásról szóló jóslatánál minden bizonnyal jobb teljesítményt mutat majd a német gazdaság 2009-ben.

 

Németország már az év második negyedében kitört a recesszióból, hiszen a megelőző három hónaphoz képest a gazdaság 0,3 százalékkal bővült. A harmadik negyedévben minden összetevő adott egy újabb növekedési meglepetéshez - mondta az Ifo-index közzététele kapcsán Carsten Brzeski, az ING egyik brüsszeli elemzője.

Arra is felhívta a figyelmet azonban, hogy a fellendülés sebességének nyilvánvaló gátat szab a hitelszűke és a növekvő állástalanság. A Bundesbank becslése szerint a munkanélküliség jövőre 10,5 százalékra emelkedhet a jelenlegi 8,3-ról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.