BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Finisben a jövő évi büdzsé egyeztetése

Nemcsak a hazai fejlesztési, hanem kisebb felújítási pénzek és egyes beruházásokra vonatkozó pályázati források is részét alkotják annak a mintegy 50 milliárdos csomagnak, amely a jövő évi költségvetésben az önkormányzati elvonás egy részét érinti.

Mint ismert, a helyhatóságoknak 120 milliárddal jut kevesebb a 2010-es büdzsében, ennek része lenne az 50 milliárdos forráskivonás. Lamperth Mónika, az MSZP önkormányzati szakpolitikusa lapunknak elmondta, az 50 milliárd a kizárólag hazai forrásból finanszírozott fejlesztésekre vonatkozik, az uniós pályázatokra nem.

Ezekhez a jövőben is biztosítják a hazai társfinanszírozást. Úgy tudjuk, megállapodás van abban is, hogy mely önkormányzati feladatokat hagynák el a jövőben. Ezekről korábban egy több mint száz pontot tartalmazó lista készült.

„Nyilvánvaló, hogy csak feladatelhagyással lehet forrást kivonni az önkormányzatoktól, de ezek pontosan még nincsenek beárazva” – közölte egyik forrásunk.

Az MSZP költségvetési tervezéssel foglalkozó szakpolitikusai azt ígérik, az intézmények működőképességét nem fogják érinteni az elvonások.

Alapelv volt korábban, hogy egyetlen területen sem lehet úgy forráskivonást végrehajtani, hogy az a szolgáltatást igénybe vevő állampolgár számára érzékelhető legyen. Arról is szó volt előzőleg, hogy áttekintik az Út a munkához program finanszírozását, mivel a foglalkoztatás prioritást kap a 2010-es büdzsében. Úgy tudjuk, a program támogatása az ideihez képest jövőre nem csökken.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.