BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spórolni tanít a Change

Húsz magyar cég energiaauditja készül el uniós támogatással

Magyarországon még viszonylag kevés figyelmet kap az energiahatékonyság növelésével elérhető költségcsökkentés lehetősége a cégeknél. Ezért is kiemelt jelentőségű az unió Intelligens energia – Európa II. (IEE II.) programja által társfinanszírozott Change projekt, amelyben 12 uniós tagállamból 60 kamara vesz részt, és a jövő nyárig több mint 11 ezer cég válik érintetté.

A Change-et az európai kamarákat tömörítő Eurochambres koordinálja, miután a kis- és középvállalatok versenyképességének megőrzése érdekében sikerrel pályázott az IEE II. programjának egyik kiírására. Ez az energiahatékonyság-növelés és a megújuló energiaforrások együttes alkalmazására helyezi a hangsúlyt a kkv-knál a vállalkozás hatékony működésének elősegítése, az energiaköltségek csökkentése, az egészséges és fenntartható környezet érdekében.

A projekt fő célja, hogy a kamarák szakértői tájékoztassák a kkv-kat a konkrét lehetőségekről, és érdemi segítséget nyújtsanak energiafelhasználásuk optimalizálásához. Szerencsés esetben akár 10-20 százalékos energiamegtakarítás is elérhető a bevont vállalkozásoknál – mondta lapunknak Pálmay Flóra, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) nemzetközi igazgatóhelyettese.

Magyarországról 40 vállalkozás kérdőíves felmérésére és 20 cég ingyenes energiaauditjára készül az MKIK és a másik résztvevő, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Emellett az idén és jövőre szakmai konferenciákat is terveznek az uniós energiapiac szabályozásának legfontosabb kérdéseiről, a megújuló energiák támogatási rendszeréről és az energiahatékonyság javítását szolgáló jó gyakorlatokról. Az MKIK három helyen – Budapesten, Székesfehérváron és Szombathelyen – tart ilyen tanácskozásokat.

Borsod-Abaúj-Zemplénben máris igen népszerű a Change – tudtuk meg Fodor Judit pályázati referenstől. Eddig 57 cégnek küldtek ki kérdőívet, és várhatóan szeptemberben meghirdetik a mini energetikai auditra történő jelentkezést is. A megyei kamara munkatársa szerint a projekt megismertetésében sokat segítenek a Miskolci Egyetem kiváló szakemberei, és az érdeklődés felkeltésében közrejátszott az olasz–magyar tulajdonú fapelletgyártó üzem épülése is.
Az EU tagállamai közül a legtöbb (tíz) kamara Németországból vesz részt a projektben, Franciaország és Spanyolország kilenc-kilenc, Olaszország pedig nyolc kamarával képviselteti magát. A 2004 óta csatlakozott tagállamok közül Magyarország mellett Bulgária, Lengyelország és Málta, továbbá a tagjelölt Horvátország vesz részt az Eurochambres koordinációjával megvalósuló uniós intelligensenergia-projektben.

Mi az IEE?

Az Intelligens energia – Európa II. program feladata az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások és az energiadiverzifikáció támogatása.

Az idén 69 millió euró fordítható ilyen projektekre, az uniós társfinanszírozás mértéke elérheti a költségek 75 százalékát.

Az idén 69 millió euró fordítható ilyen projektekre, az uniós társfinanszírozás mértéke elérheti a költségek 75 százalékát. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.