BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Táppénz, távhőáfa, krízisalap - Mi változik ma?

Augusztus elsejétől számos változás lép hatályba. Megkezdi működését a krízisalap, csökken a távhő áfája, illetve a táppénz mértéke, valamint szűkül a bankok mozgástere az ügyfelekkel kötött szerződések egyoldalú módosítása terén. Továbbá mától szigorúbb bírságot kapnak azok, akik nem tartják be a biztonsági öv, a gyermekülés, a motorkerékpár-bukósisak és a mobiltelefon vezetés közbeni használatára vonatkozó szabályokat.



Krízisalap

Mától kezdi meg működését a krízisalap, amelyet a kormány azért hozott létre, hogy a gazdasági válság miatt átmenetileg krízishelyzetbe került családoknak gyors segítséget biztosítson.

Távhőáfa

Augusztus elsejétől a 18 százalékos áfakörbe került a távhő, amit az tett lehetővé, hogy Brüsszel jóváhagyta a kedvezményes kulcs alá sorolását.

Táppénz 

A hónap első napjától kevesebb pénzre számíthatnak azok, akik betegségük miatt táppénzre szorulnak. Azon alkalmazottak számára, akik 2009. július 31-ét követően váltak keresőképtelenné, mától (augusztus 1-jétől) a keresőképtelenség első 15 munkanapjára járó betegszabadság mértéke a távolléti díj 80 százalékáról 70-re csökken.

Banki szerződésmódosítások

Jelentősen szűkül a bankok mozgástere augusztus elsejétől, legalábbis az ügyfelekkel kötött szerződések egyoldalú módosítása terén. július 31. volt az utolsó olyan nap, amikor a bankok indoklás nélkül módosíthatták az ügyfelek számára kedvezőtlenül a kondícióikat. Mától a drágítást részletesen indokolni kell.

Közúti bírságok

A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása nyomán augusztus 1-jétől szigorúbb bírságot kapnak azok, akik nem tartják be a biztonsági öv, a gyermekülés, a motorkerékpár-bukósisak és a mobiltelefon vezetés közbeni használatára vonatkozó szabályokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.