BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megint meglepően alacsony lett az infláció

A gyenge kereslet mellett az élelmiszerek árcsökkenése fékezi az inflációt idén. Egyre valószínűbb, hogy az áfaemelés nem okozott tartós hatást, így teljesülhet a jövő év végi, 3 százalékos inflációs cél.

Szeptemberben az egyhavi átlagos fogyasztóiár-csökkenés 0,1% volt, tavaly szeptemberhez viszonyítva az árak 4,9 százalékkal növekedtek – közölte a KSH. Az előző havi adat 5 százalékos volt, a júliusi pedig 5,1. Megint meglepően alacsony lett tehát a pénzromlás, a júliusi áfaemelés hatásaként ugyanis jó 2-2,5 százalékponttal magasabb inflációra számítottak a szakértők. Az eladók ugyanakkor alig tudták érvényesíteni az áraikban az adóemelést, amit mutat az is, hogy a hivatal változatlan adótartalmú árindexe 1,1 százalékosra süllyedt.

Idén, az első kilenc hónapban, átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában, jelenleg a teljes évre 4,4 százalék körüli drágulást várnak elemzők. A várakozásokat rendre alulmúló számok további érvet adhatnak a jegybanki alapkamat csökkentésére, ha nem romlik a pénzügyi stabilitásunk.

Augusztushoz képest az élelmiszerek árai 0,6 százalékkal csökkentek, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 7,1 százalékos árcsökkenése következtében. A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak (2,9 százalékkal) a szezonváltás következtében. A szeszes italok, dohányáruk, valamint a tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia esetében áremelkedés volt megfigyelhető. Az egyéb cikkek körében 0,1 százalékos árcsökkenés következett be, ezen belül a járműüzemanyagok ára egy százalékkal csökkent. A szolgáltatások árai az átlaghoz képest nagyobb mértékben csökkentek (1,1%), ezen belül az üdülési szolgáltatások árai átlagosan 11,1 százalékkal lettek olcsóbbak, valószínűleg az erőteljesebb akciózások, illetve az olcsóbb szolgáltatások térnyerése miatt.

Tizenkét havi összehasonlításban az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 3 százalékkal emelkedtek. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben, 9,4 százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk, úgy látszik, a jövedéki adó emelését sokkal inkább át tudják hárítani a kereskedők. A háztartási energia átlagot meghaladó, 6,4 százalékos áremelkedésén belül az elektromos energia ára 10,7, a vezetékes gázé 8,1 százalékkal nőtt. Átlag feletti áremelkedés volt megfigyelhető a szolgáltatások körében is, ezen belül a szemétszállítás 16,1, a vízdíj 11,7, a csatornadíj 11,6 százalékkal drágult. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 5,7 százalékkal kellett többet fizetni. Az egyéb cikkek áremelkedése átlag alatti volt, ezen belül a járműüzemanyagok ára 5,0 százalékkal csökkent, a gyógyszer, gyógyáru 6,6 százalékkal drágult. A ruházkodási cikkek esetében szintén átlag alatti volt az éves áremelkedés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.