BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végre a vártnál jobb hír az eurózónából

Az eurózónában a szolgáltatások és az ipar együttes outputját mutató PMI index a vártnál jobban emelkedett szeptemberben a Market Eonomics jelentése szerint.

A szolgáltatások és az ipar kibocsátását együttesen mérő PMI az augusztusi 50,4-ről szeptemberre 51,1-re emelkedett, miközben az elemzők 50,8-es adatot vártak az elmúlt hónapra. A Bloomberg megfogalmazása szerint az index javulása azt jelzi, hogy a közös valutát használó országok gazdaságai kezdenek lendületet venni az elmúlt hat évtized legsúlyosabb válságát követően.

Az 50 feletti érték növekedést jelez, ez pedig 14 hónapja most fordult elő először. Az eurózóna gazdasága alig zsugorodott a második negyedévben, miután Németország és Franciaország visszatért a növekedési pályára. Az IMF legfrissebb közlése szerint a közös fizetőeszközt használó térség gazdasága 2010-ben 0,3 százalékkal növekszik majd.

Ugyanakkor a G7 isztambuli találkozóját követően nyilatkozatot adott ki arról, hogy a zóna munkaerőpiaca továbbra is sérülékeny. Augusztusban a munkanélküliség 9,6 százalékra emelkedett, ez több mint egy évtizede a legmagasabb arány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.