BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A devizaadósságtól óvja térségünket az EBRD

A közép- és kelet-európai országoknak meg kell szabadulniuk a külföldi devizákban való eladósodás jelentette "függőségtől" - figyelmeztet legfrissebb jelentésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A pénzügyi integráció terén a térségünkben elért eddigi eredményeket mindazonáltal összességében pozitívan értékeli a pénzintézet: bár a válság során az integráció "jelentős költségeit" is meg kellett fizetni, az ebből származó előnyök mégis túlsúlyban vannak.

A globális pénzügyi vérkeringésbe való bekapcsolódás hátulütőjeként az EBRD a túlzott eladósodást emeli ki, amely ráadásul többnyire külföldi devizákban ment végbe. Magyarországgal kapcsolatban a jelentés megállapítja, hogy a magánszférának nyújtott banki kölcsönök mintegy 70 százalékát teszi ki a devizaadósság, és csak a háztartások devizakitettsége eléri a GDP 25 százalékát.

A túlzott eladósodottság és a magas devizakitettség pedig valóban mélyítette a válságot térségünkben, és nehezebbé tette annak kezelését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.