BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fiatalokat és az időseket sújtja főként a munkanélküliség Franciaországban

Franciaországban a munkanélküliek száma idén októberben 52 400 fővel emelkedett és elérte a 2,627 milliót. Ez 25 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi adatnál - közölte a párizsi gazdasági minisztérium.

A növekedés 2 százalékos volt szeptemberhez képest és a legnagyobb mértékű április óta az euróövezet második legnagyobb gazdaságában. Ezzel negyedik hónapja emelkedett az állástalanok száma Franciaországban. Különösen az 50 éven felüli és 25 éven aluli munkavállalókat sújtja a munkanélküliség.

A gazdasági miniszter kiemelte: az élénkülés továbbra is ingatag talajon áll.  A konjunktúra még mindig válságos helyzetben van és további munkahelyeket megszűnése várható – idézi Christine Lagarde-ot a Le Monde. Ebben az évben a kormány 2,2 százalékos GDP-csökkenéssel számol.

A munkaügyért felelős államtitkár ugyanakkor a Németországgal való párhuzammal kapcsolatban elmondta: igaz ugyan,  hogy a szomszédos ország munkanélkülisége csökkent, de Németországban csökken a népesség, míg Franciaországban növekszik. Laurent Wauquiez leszögezte: ha a gazdaság nem növekszik 1,5 százalékkal, a munkanélküliség is növekszik. Az államtitkár nyilatkozata szerint kemény hónapokra számíthatnak, Wauquiez erőteljesebb lépéseket sürgetett a munkahelyteremtés érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.