BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beváltatlan klímaígéretek

Újabb akadályokat gördíthet a jövő havi koppenhágai klímacsúcs sikere elé, hogy a fejlett országok nem tudnak elszámolni a 2001-ben a fejlődők klímavédelmi erőfeszítéseinek támogatására tett ígéreteik teljesítésével.

A bonni deklarációban az akkori 15 EU-tagállam, valamint Kanada, Izland, Új-Zéland, Norvégia és Svájc évi 410 millió dollárt ajánlottak fel 2008-ig, amikor is az összeg nagyságát felül kellett volna vizsgálniuk.

Bár a deklaráció nem tette egyértelművé a befizetések elkezdésének időpontját, a BBC szerint az összegyűlt pénznek már valahol 1,6 és 2,87 milliárd dollár között kellene lennie.


Mivel Bonnban nem csak az időtáv, de a befizetés formája is homályban maradt, lehetetlennek tűnik az ígéretek beváltásának ellenőrzése. Nyomozása során a BBC arra jutott, hogy a pénzek kezelésével kijelölt két ENSZ-alapban (a legkevésbé fejlett országok alapja, illetve a különleges klímaváltozási alap) mindössze 260 millió dollár gyűlt össze.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.