BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gálaműsor a Fedtől – Titokban visszaszívják a pénzeket

Gálaműsor a Fed részéről - a hétfői jegybanki kommentárokat tegnap újabb megszólalások követték, ezúttal azonban már nem volt olyan egységes a kép, mint korábban. A hagyományosan héjának tekintett Jeffrey Lacker szerint el kellene mozdulni attól a víziótól, hogy a gyenge gazdaság nem enged teret a kamatemeléseknek – írja a Cashline.

Szerinte ugyanis az utóbbi 1 évben felduzzasztott likviditás inflációs sokkot okozhat, ezt pedig mindenképpen meg kell akadályoznia a Fednek akár kamatemeléssel akár más eszközzel. Lacker ehhez annyit tett hozzá, hogy szerinte fokozatos kilábalás várható a következő években, így vissza kell vonni az 1,000 milliárd dolláros pénzpumpát az infláció elleni védekezés gyanánt.

A grémium két másik tagja, Sandra Pianalto és Janet Yellen borúsabb gazdasági kilátásokkal rendelkeznek, szerintük ezért továbbra is fenn kell tartani a likviditásbőséget. A helyzet eközben az, hogy szinte mindegyik jegybankár nyíltan vagy burkoltan elismeri, hogy igazából semmilyen hatása nem volt a reálgazdaságban a jegybanki pénznyomdának. A többletlikviditás a bankok kereskedési és egyéb részlegein landolt, miközben a klasszikus kereskedelmi hitelezés a bankok óvatossága és a vegyes vállalati kilátások miatt amúgy is visszaesett. Az ingatlanszektort nem tudta megmenteni a jelzáloghoz kötött instrumentumok piacának felélesztése, tekintettel az amúgy is borús várakozásokra.

A vita témája a jegybankárok körében eközben átterelődik arra, hogy van-e buborék a piacokon vagy nincs. Pusztán árazási szinteket tekintve könnyedén lehet ilyenről beszélni, hiszen egyes iparágak értékelési szintjei a pár évvel ezelőtti klasszikus bikapiaci értékeket tükrözi.

Érdemes elővenni a korábbi jegybankelnököt, Alan Greenspant, akivel kapcsolatban az általános álláspont az volt, hogy túl sokáig hagyta alacsony szinten a kamatokat 2002-2004 között, amely végül egy ingatlanpiaci buborékot eredményezett. De mi a garancia arra, hogy a mostani likviditási pumpa nem egy hasonló luftballont eredményez (pl. az arany piacán)?

Hogy így lesz-e vagy sem, azt nem tudja egyelőre senki megmondani, azonban vannak jelek, hogy a Fed sem nézi tétlenül az eseményeket. Az utóbbi napok kommentárjaiból kirajzolódik, hogy tesztelik a szereplők reakcióját a jegybanki tartalékokra fizetett kamatok kapcsán (amely arra ösztönözné a bankokat, hogy kisebb kockázatokat vállaljanak). Ilyen jelként értékelhető egyes likviditási aukciók futamidejének megkurtítása is (pl. a 90 napos hitelek helyett már csak 28 naposak lesznek a Fednél jövő januártól). Vagyis titkon mégis elkezdődhet a bőséges likviditás visszaszívása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.