BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már ez is jó hír: van bevétel társasági adóból

Nem módosít a pénzügyi tárca a 3,8 százalékos éves pénzforgalmi hiánycélon annak ellenére, hogy az első tíz hónap során a deficit megközelítette az 1050 milliárd forintot. Decemberben ugyanis még sokat javul az államháztartás egyenlege - vélik a PM-ben.

Társasági adóból 25,1 milliárd forintos bevétele származott az állami költségvetésnek az előző hónapban, ami jóval kedvezőbb az augusztusi és szeptemberi „bevételnél”, ekkor ugyanis a visszatérítési kötelezettség meghaladta az adónemből befolyó összeget.

A várakozások szerint alakultak az októberi személyi jövedelemadó-, forgalmi adó- és járulékbevételek is, így az államháztartás október folyamán 11,5 milliárd forintos többletet halmozott fel. Ez kizárólag a központi költségvetésnek köszönhető, ahol a szufficit 61,7 milliárd forintra rúgott. A szintén az államháztartás részét képező tb-alapoknál és elkülönített állami pénzalapoknál 41,7 milliárd, illetve 8,5 milliárd forintos deficit keletkezett.

Az októberi adatokkal együtt az államháztartás az első tíz hónapban 1047,7 milliárd forintos hiányt mutatott, ez a GDP 4 százalékának felel meg. A pénzügyi tárcánál azonban biztosak abban, hogy mind a bevételi, mind a kiadási tervek tarthatók, és javarészt a költségvetési szervek fegyelmezett gazdálkodásának hála az év végére a deficit a GDP 3,8 százalékára apad – fogalmazott a Pénzügyminisztérium (PM) szerda délutáni tájékoztatóján Katona Tamás pénzügyi államtitkár. Novemberben még deficitet, decemberben pedig jelentős mértékű többletet tart valószínűnek a PM a büdzsében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.