BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Messze még a válság vége - Equilor elemzés

Az Egyesült Államokban közép-európai idő szerint 14:30-kor tette közzé a Munkaügyi Minisztérium a 2009. októberre vonatkozó munkaerőpiaci statisztikát, amely a várakozásoknak megfelelően a munkanélküliség további növekedését jelezte.

A munkanélküliek száma októberben 558 ezer fővel 15,7 millió főre nőtt. Ezek alapján az amerikai recesszió kezdete, azaz 2007 decembere óta 8.2 millióval nőtt a munkanélküli segélyben részesülők száma. Az állástalanok aránya így a 2009. szeptemberi 9,8 százalékról drasztikus mértékben 10,2 százalékra nőtt októberben. Az új tényadat azt jelenti, hogy az amerikai munkaerőpiac 26 éves mélyponton van, hiszen utoljára 1983 áprilisában járt ilyen szinten a munkanélküliség. A várakozások mind a Reuters, mind a Bloomberg részéről 0,1 százalékos emelkedéssel számoltak szeptemberhez képest, ehhez képest a 0,4 százalékos ugrás komoly negatív meglepetésnek számít.

A tartósan munkanélküliek (legalább 27 hete munkanélküli segélyben részesülő személyek) száma stagnált, a múlt hónaphoz képest és így továbbra is 5.6 millió főn áll. Ezek alapján az állástalanként regisztráltak 35,6 százaléka mondható tartósan munkanélkülinek. Szektorok szerinti bontásban az látszik, hogy az oktatási és egészségügyi szektor, illetve az üzleti szolgáltatások szektor kivételével valamennyi ágazatban folytatódott a foglalkoztattak számának csökkenése.

Összességében a fenti adatok alapján továbbra is nagy magabiztossággal állítható, hogy messze még a fordulat az amerikai munkaerőpiacon, amely a kulcsa lenne a fogyasztói kiadások stabil alakulásának. A munkanélküliség növekedése az elemzői előrejelzések szerint a 2010-es év első negyedévben éri el a csúcspontját.

Mindez azért is fontos, mert az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az e hát szerdán tartott kamatdöntő ülést követően is nyomatékosította, hogy mindaddig nem várható az amerikai alapkamat emelése, amíg nem konszolidálódik a munkaerőpiac.

A növekvő foglalkoztatottság és az ezzel párhuzamosan növekvő vásárlói kedv inflációgerjesztő hatással jár majd várhatóan együtt, amit a Fed elsősorban az irányadó ráta emelésével kezelhet. A munkaerőpiacon látható trendet alapul véve továbbra is tartjuk azon álláspontunkat, hogy az amerikai gazdaságot sújtó recessziónak csak technikai alapon lett vége a 2009 második negyedévben. A válság vége akkor érkezik el, amikor megfordul a munkaerőpiaci helyzet és havi szinten már nőni fog a foglalkoztatottak száma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.