BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Patthelyzet a devizaárfolyam ügyében

Erősebb jüanra van szükség – ismételte meg a nemzetközi közösség régóta hangoztatott igényét a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója és az amerikai elnök is.

Dominique Strauss-Kahn szerint valutája felértékelése Kínának is érdeke lenne, Barack Obama pedig arról beszélt, hogy erre a globális gazdasági egyensúly helyreállítása végett is szükség van.

A két vezető egyaránt pekingi látogatásán próbálta erről meggyőzni a kínai vezetést, amely azonban nem tett új vállalást ez ügyben. Kína 2005–2008 között 21 százalékkal hagyta felértékelődni valutáját, 2008 júliusa óta azonban rögzítve tartja az árfolyamot.

Strauss-Kahn igyekezett gesztusokat is tenni Pekingnek. A kínai vezetés régi követelését visszhangozva kiállt a mellett, hogy jöjjön létre új globális tartalék valuta a dollár helyett.

Ez valószínűleg egy kosárvaluta lehet, amelyben a fejlett országok pénznemei mellett a jüannak is helyet kell kapnia, de lehetséges, hogy az indiai rúpiának és a brazil reálnak is – hangoztatta Strauss-Kahn. Szerinte a valutaalap által létrehozott SDR (átalakítva) megfelelhet ennek az igénynek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.