BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak az iparból látszanak pozitív jelek

Egyre valószínűbb, a hazai ágazatok közül az ipar lábal ki elsőként a válságból. Ezt főként a javuló exportkilátásokra alapozva mondják a szakértők. A KSH októberre 12,9 (munkanaptényezővel kiigazítva 10,8) százalékkal zsugorodott a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Az előzetes adat enyhén javuló trendet mutat, ebben szerepet játszik a gyenge bázis is, már tavaly elkezdődött a zsugorodás. Az első tíz hónap átlagában 20,2 százalékos volt a csökkenés.

Szeptemberhez képest viszont érdemi, 1,8 százalékos növekedés mutatkozott szezonálisan kiigazítva a szeptemberi, 3,7 százalékos bővülést követően. A részletes adatokra még várni kell, valószínű azonban, a szektor értékesítésének felét kitevő export kezd magára találni.

- Ismét enyhén növekvő pályán van az ipar – véli Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza, aki ez évre átlagosan 17,5 százalékos csökkenést, 2010-re viszont 5 százalék körüli bővülést vár a kibocsátásban.

Az első pozitív adat a decemberi lehet, akár az 5 százalékot meghaladva. Az utolsó negyedév növekedése szempontjából kedvező a szektor magára találása, de a belpiactól függő szolgáltatások gyenge teljesítménye miatt még eltarthat a recesszió az év végéig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.