BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel 130 milliárdos többlettel teljesülhet a hiánycél

Ragaszkodik a pénzügyi tárca a 2009-es hiánycélhoz: a ma közzétett államháztartási adatok alapján a PM-ben úgy számolnak, hogy tartható a GDP-arányosan 3,8 százalékos pénzforgalmi, önkormányzatok nélküli államháztartási deficitcél. Ez eredményszemléletű kimutatásban 3,9 százaléknak felel meg.

Az utolsó negyedévben októberben többlettel, novemberben hiánnyal zárt az államháztartás. Az októberi többlet 11,5 milliárd forint volt, a novemberi hiány 75,9 milliárd forintot tett ki. Az előző hónapban a központi költségvetésben 120,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapokban 10,4 milliárd forintos deficit, a tb-kasszában pedig 54,7 milliárd forintos szufficit keletkezett.

Novemberben az adó- és járulékbevételek is a tervek szerint alakultak – derül ki a PM közleményéből. A vártnál több volt az áfa bevétel, míg a jövedelemadó bevételek valamivel elmaradtak – mutatott rá Katona Tamás pénzügyi államtitkár a csütörtöki tájékoztatón.

November végén ugyanakkor az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – egyenlege 1123,7 milliárd forintos, 4,3 százalékos GDP-arányos deficitet mutatott. A PM azonban úgy számol, hogy decemberben olyan mértékű többlet alakul ki, amely az államháztartási hiányt az év végére 3,8 százalékra mérsékli. Erre azért van esély, mert e hónapot számos, a korábbi években szokásos kiadás nem terheli.

Az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalások eredményeképpen a PM is csökkentette a 2010-es recesszióra vonatkozó előrejelzését, 0,9-ről 0,6 százalékra. Emellett a tárca idén és jövőre is az eddiginél alacsonyabb áremelkedési ütemmel számol: idén 4,5 százalék helyett csak 4,2 százalék lesz a drágulás, jövőre pedig 4,1 helyett csak 3,9 százalék. A munkanélküliségi ráta azonban még 2010-ben is tíz százalék felett alakulhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.