BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyelországban tovább nőtt a munkanélküliség

Lengyelországban 11,4 százalékra emelkedett a munkanélküliség novemberben az októberi 11,1 százalékról.

A lengyel statisztikai hivatal előzetes adatokon alapuló pénteki jelentése szerint összesen 67 ezerrel nőtt az állástalanok tábora, amely így november végén 1,81 millió főből állt.

A 38 millió lakosú országban a világméretű válság elmélyülése előtt, tavaly októberben 8,8 százalék volt a munkanélküliség, azóta pedig folyamatosan emelkedik, de még így sem közelíti meg a gazdasági reformok megindulása előtt, 2003 februárjában mért 20,7 százalékot, a rendszerváltás utáni időszak csúcsértékét.

 Az emelkedő munkanélküliség ellenére a lengyel gazdaság viszonylag jó állapotban van; az egész Európai Unióban Lengyelország az egyetlen állam, amelyet elkerül a recesszió. A hazai össztermék (GDP) a harmadik negyedévben a várakozásokat meghaladó mértékben, 1,7 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. A varsói kormány az év egészét tekintve 1,2 és 1,4 százalék közötti GDP-növekedésre számít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.