BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

2003 óta nem pörgött így az amerikai gazdaság

A friss adatok szerint a negyedik negyedévben éves szintre vetítve 5,7 százalékkal növekedett az amerikai gazdaság, ez 2003 óta a legerősebb gyorsulás.

Az 5,7 százalékos, rekord erősségű gazdasági növekedés ugyan kellemes meglepetés, viszont a vártnál jobb adat egyik oka, hogy az amerikai cégek a negyedik negyedévben feltöltötték a kiürült készleteket. Ezért lehetséges, hogy a következő időszakban lendületét veszíti a gazdaság – jelenti az AP.

Ez már a második olyan negyedév volt, amelynek során a cégek költései növekedtek, ráadásul a legfrissebb, 13,3 százalékos növekedés a vártnál erősebb. A jó hírek ráférnek az amerikai gazdaságra, hiszen a gazdaság 2,4 százalékot gyengült 2009-ben, a visszaesés 1946 óta nem látott mértékű volt. Az elemzők most óvatos optimizmussal nyilatkoznak, véleményük szerint az idei évben legfeljebb 2,5 százalékkal növekedhet a gazdaság teljesítménye.

Ez a növekedés nem lesz elég a jelenlegi, 10 százalékos munkanélküliség mérséklésére, ebből következően a fogyasztás sem növekszik majd túlzottan. Az elemzők tehát az IHS Global Insight szakértőjének megfogalmazása szerint a kezüket tördelik és azt kérdezik, képes-e tartani a tempót a gazdaság. Brian Bethune, az intézet egyik vezető elemzője ugyanakkor hozzáteszi, hogy meglepően jónak nevezethető a kereskedelmi minisztérium mai adata.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.