BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az önkormányzat hagyná éhen halni a nyírkátai szegényeket

Nyírkátán csak azért nem halnak éhen több százan ezekben a hónapokban, mert a Baptista Szeretetszolgálat élelmiszeradományokat juttatott el a faluba. A helyi önkormányzat ugyanis szeptember óta nem, vagy csak részben fizeti ki a munka híján segélyre szorult emberek rendelkezésre állási támogatását. A minisztérium tehetetlen – írja a Népszabadság.

Van egy polgármesteri hivatal, ahol az önkormányzat szeptember óta nem, vagy csak részletekben fizeti ki a munka híján segélyekre szoruló emberek rendelkezésre állási támogatását.

Amikor Nyírkátán fizetnek, akkor is előfordul, hogy az önkormányzat felé (is) eladósodott családok jövedelméből visszatartja az elmaradt kommunális díjakat. A rát, vagyis a rendelkezésre állási támogatás az aktív korúak szociális ellátása arra az időszakra, amíg az önkormányzat nem tud közcélú munkát biztosítani.

Az ellátást az államkincstár utalja a településekhez, amelyeknek azt húsz százalék önrésszel kell kiegészíteniük. Így jut a rászorulókhoz 28 ezer 500 forint. A törvények szerint tartozást nem lehet behajtani bizonyos jövedelemtípusokból – ilyen a táppénz, a gyes, a családi pótlék vagy a munkanélküli segély. De nem lehetne a szintén a létfenntartást célzó rátból sem, vagyis az önkormányzat akkor is törvényt sért, amikor nem fizeti a támogatást, és akkor is, amikor levonja a családok kommunális tartozásait – számol be a Népszabadság.

Ez évtől módosult a szociális törvény. Rátot egy családban csak egy aktív korú felnőtt kaphat. Ez a változás – a szociális tárca becslései szerint – 30-­35 ezer embert érint. A szegény családokban ekkora jövedelemkiesés még nem látható, súlyos következményekkel járhat. (Még nem lehet tudni ugyanis, milyen stratégiákat alakítanak ki az emberek, hogy a szegénységük ne mélyüljön tovább, menynyire lesz képes a közmunkaprogramok kiszélesítése elérni ezeket a családokat.)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.