BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkaphatja az IMF-pénzt Románia

Az EU gazdasági biztosa szerint Románia gyakorlatilag teljesítette a költségvetési deficitre vonatkozó előírásokat, így hamarosan 1 milliárd eurót kaphat a részére fenntartott IMF tartalékból.

Az IMF, az Európai Unió és a Világbank közösen létrehozott, 20 milliárd eurós segélyalapjának kifizetéseit októberben függesztették fel, miután feloszlott a román kormány. Január elején az ország elfogadta a 2010-es költségvetést és ezzel véget ért az instabilitás korszaka - jelenti az AP.

Joaquin Almunia, az EU gazdasági biztosa ma úgy fogalmazott: bízik abban, hogy Románia teljesíti a kitűzött célokat, így márciusra 1 milliárd dolláros támogatás érkezhet az országba. Az Európai Bizottság illetékesei szerint Románia többé-kevésbé teljesítette a feltételeket és mérföldkőnek számít a 2010-re kitűzött 5,9 százalékos hiánycél.

Az EU és az IMF a nyugdíj-, a közigazgatás és az adórendszer terén is változásokat vár Romániától. Almunia arra is figyelmeztetett, hogy folytatódniuk kell a költségvetési hiány csökkentésére tett erőfeszítéseknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.