BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obama mindent megígért

Az amerikai nemzet állapotáról szóló első, "State of the Union" beszédében Obama elnök kijelentette: nem adja fel.

Az elnök ígéretet tett arra, hogy a munkanélküliek millióit ismét munkához juttatja és  – mint mondta – azoknak az amerikaiaknak az oldalán áll, akik feldühödtek a Wall Street mohósága miatt. Jelezte azt is, hogy tovább fog harcolni az egészségügy, az energiaügy és az oktatás korszerűsítéséért.

Az amerikai elnök több mint egyórás beszédének mintegy kétharmadát az amerikai polgárokat aggasztó gazdasági problémáknak szentelte. "A pusztulás megmaradt" - hangoztatta. Kétszámjegyű a munkanélküliségi ráta, a szövetségi költségvetés hiánya pedig rekord magasságú szintet, 1,4 trillió dollárt ért el."Ismerem azoknak az amerikaiaknak az aggodalmait, akik a számláik kifizetésének gondjaival küszködnek, miközben a nagybankok pénzügyi segélyben, bónuszokban részesülnek". 

"Nem engedhetjük meg a pénzintézeteknek, hogy olyan kockázatokat vállaljanak, amelyek az egész gazdaságot fenyegetik"- fogalmazott az elnök a Die Presse tudósítása szerint. Ugyanakkor felszólította a Kongresszust, hogy "késedelem nélkül" iktasson törvénybe egy második ösztönző csomagot, segítséget nyújtva a kisvállalatoknak és finanszírozást biztosítva az infrastrukturális projektek számára.

Obama bejelentette, kezdeményezni fog egy 30 milliárd dolláros programot, amellyel a kamatok alacsonyan tartása mellett ösztönöznék a kisvállalatoknak történő hitelnyújtást. A pénz abból az összegből származik majd, amely a Wall Streetnek nyújtott 700 milliárd dolláros segélyből megmaradt. Az elnök adókedvezményeket helyezett kilátásba több mint egymillió kisebb vállalat részére azért, hogy új munkaerőt vegyenek fel, vagy emelhessék a béreket.

Ugyanakkor sürgette annak a munkahelyteremtő programnak gyors elfogadását, amelyről jelenleg a Kongresszusban vitáznak. "Szeretném a munkahelyteremtésről szóló törvényt késedelem nélkül az íróasztalomon látni" – fogalmazott. Az elnök azt is közölte, meg fog vétózni minden olyan törvényjavaslatot, amely nem felel meg azon követelésének, hogy három évre fagyasszanak be bizonyos belföldi kiadásokat. Jelezte, hogy a jövő évi költségvetésben 20 milliárd dolláros költségcsökkentést ér el a nem hatékony programok kivezetésével és "sorról sorra" nézi meg, hogyan szabadíthat fel további forrásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.