BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartani kell-e a költségvetési trükköktől?

Bár korábban még a derűlátók sem számítottak arra, hogy decemberben 205 milliárd forintos többlet halmozódik fel az állami költségvetésben, és ezzel a 2009-es hiány a GDP 3,6 százalékára zsugorodik, ez a közlés már-már mellékszerepbe kényszerült a pénzügyi tárca tegnapi tájékoztatóján.

A közvélemény ugyanis mára olyan erősen átitatódott az esetleges újabb költségvetési „trükközéssel” kapcsolatos félelmekkel, hogy már a PM adatközlése is e kérdésekre összpontosít.  Az egyik dilemmát az képezi, hogy a kedvező 2009-es pénzforgalmi deficit bizakodóvá tehet-e bennünket a nemzetközi szervezetek szemében jóval fontosabb eredményszemléletű (ESA) hiányadat tekintetében. A Pénzügyminisztérium válasza határozott igen, ám pontos deficitet – a 3,9 százalékos célkitűzésen túl – még ők sem tudnak megjelölni.

Az ESA-hiány ugyanis az év eleji adó-, elsősorban áfabefizetések mellett még számtalan tényezőn múlik, így végleges adat csak tavasszal várható. Nem mindegy többek között, hogy a kedvezőbb 2009-es pénzforgalmi eredményben jelentős szerepet kapott kamat- és osztalékbevételeket ESA szerint mikorra kell elszámolni.

Végleges eredményszemléletű hiányadat azért sem lehet, mert még nem futott be a helyi önkormányzatok összesített 2009-es mérlege sem. Ugyanennek a kérdésnek a másik oldala, hogy a 2009-es alacsonyabb hiány – egyes tételek „áttolásával” – nem bosszulja-e meg magát 2010-ben.

Tagadhatatlan, hogy ilyen hatásokkal számolni kell. A jövedékiadó-bevételek év végi megugrása a PM szerint is a készletezés számlájára írható, ez a 2010-es államkasszától von el néhány milliárd forintot. A tegnapi tájékoztatón azonban Oszkó Péter pénzügyminiszter ellenpéldaként hozta fel az illetékek területét: a teher mértékének év eleji csökkentését kihasználandó ugyanis valószínű, hogy az érintettek áttolták 2010-re a nagyobb értékű ügyleteket.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.